• Marian en Ad hebben hun tuin klaar voor de open dag.
• Marian en Ad hebben hun tuin klaar voor de open dag. (Foto: Marianka Peters)

Groenakker viert 40-jarig bestaan met open dag

  •   keer gelezen

GOUDA • Het is alweer veertien jaar geleden dat het volkstuincomplex Groenakker moest verhuizen op plaats te maken voor de Zuiwestelijke Rondweg. Zaterdag vieren de ‘hobbytuinders’  het 40-jarig jubileum van VTV Groenakker met een open dag boordevol activiteiten.

“Zaterdag 25 juni hebben we een grote open dag. Het hele jaar door hebben we wel activiteiten, maar de 25-ste is dé dag”, vertelt voorzitter Marian Baars. 

“We hebben twee volkstuinverenigingen in Gouda, maar ons complex is unieker omdat het midden in de polder ligt. We zijn hier helemaal omgeven door de provincie Zuid-Holland. De weilanden die je hier ziet worden allemaal natuurgebied. Verder hebben wij hier 109 tuinen in grootte variërend van 100 tot 300 m2. Wat ook uniek is, is dat we hier veel openbaar groen hebben. Dus als het complex over zou gaan, dan staat dat er in ieder geval nog. Een kindertuin, een boomgaard, etc. We zitten direct aan de sloten en door de verschillende soorten tuin hebben we een grote biodiversiteit.” 

Wachtlijst
“Wij vergroenen ook nog steeds verder. Het verloop is hier heel laag en we hebben dus ook een stop gezet op de wachtlijst. Als de lijst geslonken is tot zeg maar 2,5 dan kan men wel weer inschrijven. Het heeft geen zin om de lijst te laten groeien tot bij voorbeeld 100 in de wetenschap dat mensen nooit aan de beurt zullen komen.”

Rondleidingen

“De openingshandeling is om 10.00 uur door burgemeester Verhoeven en daarna gaan we een aantal rondleidingen organiseren voor geïnteresseerden. We lopen langs de highlights hier op het complex. Ad is de imker van het complex, de bijen- vlindertuin en onderweg zijn er nog wat leuke dingen. We hebben ook kippen hier. We hebben een eigen biologische verkoop van eieren. En we hebben wat dingen voor de kinderen. We hebben de afgelopen jaren de speeltuin geüpdatet zodat de kinderen het ook naar hun zin hebben.”

“Verder hebben we hier een aantal informatiestands waaronder een stand van het Zuid-Hollands Landschap. Ook de gemeente Gouda is met een informatiestand aanwezig; groen moet je doen, regentonacties, steenbreek en noem maar op.”

Kunstwerk
Jan Mosterd, de houtkunstenaar, gaat een kunstwerk maken. In september is de officiële onthulling van dit kunstwerk.

De open dag is van 10.00 - 16.00 uur en is gratis te bezoeken. VTV Groenakker bevindt zich aan de Gouderakse Tiendweg 20 te Gouda. Het complex is met de auto niet bereikbaar.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten