Afbeelding
Foto: Pexels

Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda

Nieuws 429 keer gelezen

GOUDA • Ruimere regels, duidelijke richtlijnen en heldere informatievoorziening. Om het verduurzamen van een monument makkelijker te maken, gaat Gouda hier werk van maken.

Het zijn de belangrijkste aanbevelingen van een extern onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van Gouda. Dat onderzoek richtte zich op de effecten van de regeling Erfgoed en Duurzaamheid. De regeling moet eigenaren van monumenten helpen hun monument te verduurzamen, maar wordt regelmatig als te lastig en beperkend ervaren. 

“Sinds het begin van de energiecrisis ontvangen we regelmatig commentaar”, zegt wethouder Thierry van Vugt. Daarom werd de regeling geëvalueerd. “We hebben een enquête gehouden en bewonersavonden georganiseerd om een goed beeld te krijgen van waar particuliere eigenaren van monumenten tegenaan lopen”.

Balanceren
Gouda telt zo’n 1200 monumenten. En verduurzamen van monumentaal erfgoed is een uitdaging. Van Vugt noemt die uitdaging ‘balanceren’. “De aantrekkelijkheid van Gouda voor inwoners en bezoekers wordt bepaald door onze middeleeuwse binnenstad. Dat erfgoed willen we behouden en doorgeven aan volgende generaties”.

Omdat elk monument uniek is, vereist verduurzaming maatwerk. Bijvoorbeeld bij de vraag of zonnepanelen wel of niet zichtbaar mogen zijn vanaf straat en of een historisch houten kozijn wel of niet aangetast mag worden voor dikker glas.

Gelijke regels niet realistisch 
In principe staat de gemeente voor gelijke regels. Maar zo’n aanpak is bij monumenten niet realistisch, zegt Gouda. ‘Tegelijkertijd zijn heldere richtlijnen nodig om particuliere eigenaren van monumenten wegwijs te maken’

Het verbeteren van de regeling moet zorgvuldig gebeuren en kost tijd, zegt van Vugt. “We gaan in elk geval aan de slag met de aanbevelingen van Arcadis en een deel ervan verwachten we nog deze zomer in te voeren. In de tweede helft van dit jaar denken we een herziene regeling te kunnen presenteren”.

Versoepelen
Aanbevelingen zijn bijvoorbeeld het versoepelen van de eisen die aan zonnepanelen worden gesteld voor panden met een lage cultuurhistorische waarde. Ook kan de regeling breder worden, bijvoorbeeld rondom isolatie en warmtepompen.

Gouda hoopt samen te werken met de Energiecoöperatie Gouda. Deze stichting dienst dan als klankbord en denkt mee in de uitwerking van de aanbevelingen. ‘Zodat deze voor eigenaren praktisch toepasbaar zijn’, aldus Gouda. 

Niet pietluttig
Van Vugt: “De gemeente ondersteunt de verduurzamingsambities van monumentale pandeigenaren van harte, en wil niet pietluttig zijn bij het toepassen van regels.” Tegelijkertijd staat Gouda pal voor het behoud van het monumentale erfgoed, voegt hij toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden