Het kampioensteam van 1959, met Fred de Gruijl vooraan eerste van links.
Het kampioensteam van 1959, met Fred de Gruijl vooraan eerste van links. Foto: SV Gouda

Mister Gouda Fred de Gruijl (88) overleden

Sport 2.919 keer gelezen

GOUDA • SV Gouda is een clubicoon en prominent lid armer. Zondag 16 oktober overleed Fred de Gruijl op 88-jarige leeftijd.

Fred de Gruijl ging, hoewel geboren en getogen in Korte Akkeren en uitkijkend op het veld van ONA, bij SV Gouda voetballen. De reden was dat zijn vader, ooms, broers en neven allemaal ‘Gouda mensen’ waren. Die keuze was dus niet moeilijk te maken. Voetballer in hart en nieren Fred de Gruijl is zijn hele voetballeven zijn cluppie SV Gouda trouw gebleven, hoewel hij meerdere keren werd benaderd door betaald voetbalclubs als KFC (Koog aan de Zaan), Scheveningen Holland Sport, Elinkwijk en het Amsterdamse Blauw Wit. Hij was een echte amateur.

Uitschuifbare benen

Fred de Gruijl speelde vanaf 1953 zo’n twintig jaar in het eerste team van SV Gouda. Hij was een solide voorstopper die niet met zich liet spotten en hij stond ook bekend als de man met de uitschuifbare benen. Hij ging altijd voorop in de strijd. Fred maakte deel uit van het team van SV Gouda dat in de seizoen 1958 – 1959 en 1959 – 1960 landskampioen bij de zondagamateurs werd. Dat waren prachtige tijden op het toenmalige complex aan de Nieuwe Vaart waar gemiddeld 4500 supporters de thuiswedstrijden van Gouda bijwoonden.

Mister Gouda

Op zijn 58ste stopte De Gruijl met voetballen, maar bleef wel de pupillen van SV Gouda trainen. Fred stopte ook jaren lang met zijn echtgenote Corrie velen uren in het vrijwilligerswerk bij SV Gouda. Niet voor niets werd hij door de echte SV Gouda-mensen liefdevol ‘Mister Gouda’ genoemd. Fred de Gruijl werd 88 jaar.

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15