Klara Smeets droeg een gedicht voor.
Klara Smeets droeg een gedicht voor. Foto: Remco van Gastel

Op zoek naar Coornhert: Kraamkamer van de Vrijheid geopend

Algemeen 1.186 keer gelezen

GOUDA • Dirck Coornhert is niet te missen in Gouda. Er is een school en een straat naar hem vernoemd, zijn beeltenis staat op het stadhuis en er is pas nog een metershoge Goudse Gigant van hem gemaakt. 

Maar wie die Coornhert nou eigenlijk was, dat kunnen waarschijnlijk niet veel Gouwenaars uitleggen. Daar kan komende maanden verandering in komen, want ter ere van zijn vijfhonderdste geboortedag staat Coornhert centraal in tal van festiviteiten. Het epicentrum van deze activiteiten is de tentoonstelling ‘Kraamkamer van de Vrijheid’ bij het Remonstrants Poortje aan de Keizerstraat.

Echte dwarsdenker

Zaterdag vond de opening plaats. In het krappe steegje hoorden de belangstellenden hoe historicus Paul Abels zijn bewondering voor Coornhert uitsprak. “Hij was een echte dwarsdenker, iemand die onvermoeibaar streed voor de vrijheid van mensen om hun eigen gedachten en ideeën te hebben. In Gouda kreeg hij die ruimte, vandaar dat hij zich zo met onze stad verbonden voelde en hij hier wilde wonen.”

Oud-stadsdichter Klara Smeets had een gedicht geschreven. Ze had er tot diep in de nacht aan gewerkt, zoals volgens haar ook Coornhert zijn slaap vaak opofferde voor zijn werk. Ze roemde Coornherts strijd, die hij voerde ‘voor iedereen - om ruimte voor ons allemaal’. Smeets onthulde daarna het borstbeeld van Coornhert dat Niek Tom had gemaakt. Een nuchtere, gemoedelijke kop, met een blik vol wilskracht.

Verdraagzaamheid

Daarna mocht Van Vugt de expositieruimte openen. Op zichzelf al een bijzondere gebeurtenis, want het Remonstrants Poortgebouw is al jaren gesloten voor bezoekers. Van Vugt verbond de tentoonstelling aan Gouda750. “Tijdens dit feestjaar is het goed om stil te staan bij het DNA van onze stad. Vrijheid, tolerantie en verdraagzaamheid zijn wezenlijke elementen in onze geschiedenis, dat zijn waarden waar Coornhert voor streed.” Binnen vertelde Abels de bezoekers aan de hand van boeken, beelden en schetsen waarom wij allemaal van die dwarse Coornhert zouden moeten houden. Hij kwam tijd tekort, maar gelukkig blijft de expositie tot eind oktober geopend, zodat straks iedereen weet wie toch die man is die overal opduikt in onze stad. 

De Kraamkamer van de Vrijheid is iedere woensdag tot en met zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Remco van Gastel

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 13 uur geleden