De heren van Anti Poedel zijn blij dat eindelijk weer kunnen biljarten.
De heren van Anti Poedel zijn blij dat eindelijk weer kunnen biljarten. Foto: pr

Biljarters Anti Poedel halen de keu eindelijk weer tevoorschijn

Sport 975 keer gelezen

GOUDA • Alsof het er nooit van zou komen. Eindelijk kon in buurthuis Lustenburgt het districtskampioen-schap libre eerste klasse C worden gespeeld. Michiel Amkreutz en Quirien Schoonderwoerd van biljartvereniging Anti Poedel zijn blij.

Anti Poedel bestaat 88 jaar en is via de Westhaven, Sociëteit Ons Genoegen, BV Impuls en Sociëteit Concordia in haar huidige onderkomen in buurthuis Lustenburgt aan de Rijnlust beland.

In hun hoogtijdagen in de jaren ‘70 en ‘80 had Anti Poedel meer dan 60 leden. Schoonderwoerd vertelt met trots over de kampioenschappen van de teams van Anti Poedel, die bij de afsluiting van het biljartseizoen regelmatig deelnamen aan de landelijke wedstrijden van alle kampioenen in een grote sporthal met 27 biljarttafels in Nieuwegein.

En hij herinnert zich nog de grootse viering van het 50-jarig bestaan in 1994 toen Anti Poedel de landelijke finale libre 1e klasse in Concordia mocht organiseren. Met als een van de hoogtepunten de ontvangst op het Goudse stadhuis.

Tegenwoordig zijn er 23 leden en is er sprake van vergrijzing. “Wij zijn de grijze massa, ons oudste lid is 84, ons jongste lid 43 en ik ben met mijn 74 jaar het langs spelende lid van Anti Poedel”, zegt Schoonderwoerd.

“De mensen willen ‘s avonds de deur niet meer uit. De jeugd vindt het niet interessant en publiek zie je tegenwoordig ook niet veel meer bij de wedstrijden.”

Daarbij komt dat er steeds minder locaties zijn waar gebiljart kan worden. In Gouda zijn er naast Anti Poedel nog maar twee biljartlocaties die in de KNBB avondcompetitie spelen. Het biljarten op recreatieniveau neemt de laatste jaren wel toe. In de recreanten-middagcompetitie spelen op 7 Goudse locaties in totaal 24 teams. Elk team bestaat uit vier leden.

Corona

Ondanks alles rollen de biljartballen bij Anti Poedel weer. De competitie, die begon op 30 augustus 2021 en die van november 2021 tot 31 januari 2022 weer stil lag, is inmiddels hervat. En afgelopen weekend was Anti Poedel de gastheer van de biljarters die streden om het districtskampioenschap libre 1e klasse.

Maar ook tijdens dit kampioenschap stak COVID-19 toch weer de kop op. Oorspronkelijk zouden acht spelers strijden om de titel, maar door twee afzeggingen werd het aantal teruggebracht tot zes. Tot overmaat van ramp meldde zich zaterdagmorgen ook nog een deelnemer af die positief getest was, waardoor de organisatie snel moest improviseren om het toernooi met slechts vijf spelers toch tot een goed einde te laten brengen.

Improviseren

Improviseren kunnen ze bij Anti Poedel, want ondanks de onverwachte tegenslagen kon men aan het einde van de zaterdagmiddag toch een winnaar huldigen. De uitslag is als volgt (zie foto van links naar rechts): 3e, Cor Lingen, gem. 6.93, Amstelbron uit Lekkerkerk;5e, Wim Zuiderveld, gem. 6.27, Amstelbron Lekkerkerk;1e, en kampioen, Therjon te Raa, gem. 10.00, BVBZ uit Benthuizen;4e, Alphons Smits, gem. 7.37, BVBZ Benthuizen en2e, Kees Kooij, gem. 5.41, Anti Poedel Gouda.

De laatste vraag aan de heren Amkreutz en Schoonderwoerd: gaat Anti Poedel het 90-jarig bestaan in 2024? “Natuurlijk en we gaan er een feestje van maken.”

Gerrit SchinkelKarl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie