<p>Christian Gyan wordt op indrukwekkende wijze uitgeleide gedaan.</p>

Christian Gyan wordt op indrukwekkende wijze uitgeleide gedaan.

(Foto: Jan van den Berg)

Ook Gouda gaat Christian Gyan nooit vergeten

  •   keer gelezen   Sport

GOUDA • Gouwenaar Jan van den Berg en André Bakkers van JB filmproducties filmden de uitvaart van Feyenoord-icoon Christian Gyan. De publiekslieveling overleed op 29 december op 43-jarige leeftijd. Zijn dood maakte in en rond de club veel emoties los.

Christian Gyan begon zijn loopbaan bij Ghapoha Readers en kwam na een succesvol wereldkampioenschap voetbal onder 17 in 1996 samen met Patrick Allotey naar Feyenoord. In zijn eerste jaar werd Gyan uitgeleend aan SBV Excelsior, maar na een half jaar haalde Leo Beenhakker hem terug naar Feyenoord, Daar werd hij in eerste instantie een vaste reserve.

Legendarische finale

Chris Gyan was blessuregevoelig. Toch won hij met Feyenoord een landskampioenschap, een Johan Cruijff Schaal en de UEFA Cup. Dat laatste gebeurde in de legendarische finale in de Kuip, op 8 mei 2002. De wedstrijd werd gespeeld, twee dagen na de moord op politicus Pim Fortuyn en kreeg daardoor een extra lading.

De 3-2 overwinning werd door heel Rotterdam gevierd als een sportieve verlossing, een fraaie overwinning op (juist) een Duitse grootmacht én als postuum eerbetoon aan Fortuyn, die immers de lieveling was van grote groepen Rotterdammers.

Vijf plechtigheden

Om de plechtigheden rondom het overlijden van Chris Gyan te kunnen registreren, maakte Jan van den Berg maar liefst vijf bijeenkomsten mee. “Vrijdagmiddag met honderden supporters met fakkels bij de Kuip. Hierbij waren ook Leo Beenhakker en Gerard Meijer, oud-verzorger van Feyenoord bij aanwezig.

Vrijdagavond was het condoleren waarbij verschillende oud-Feyenoordspelers aanwezig waren. Waaronder Paul Bosvelt en Pierre van Hooijdonk. Zaterdagmorgen was er een uitvaartdienst aansluitend de uitvaart. Hierbij waren vele bekende Feyenoorders aanwezig. Zaterdagavond was er een Memorial Service en zondag een Thanksgiving Service. 

Allemaal op Ghanese wijze. Ondanks het grote verdriet een mooie opdracht.”

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten