Hein Otterspeer laat zijn tranen de vrije loop als hij ziet dat zijn 3e plaats op de 1000 meter goed is voor een startbewijs op de Olympische Spelen in Beijing.
Hein Otterspeer laat zijn tranen de vrije loop als hij ziet dat zijn 3e plaats op de 1000 meter goed is voor een startbewijs op de Olympische Spelen in Beijing. Foto: Stephan Tellier

Hein Otterspeer de koning te rijk

Sport 554 keer gelezen

REGIO • Een schaatser op leeftijd maar nog lang niet versleten. De 33-jarige Hein Otterspeer uit Ouderkerk aan den IJssel gaat na de kwalificatiewedstrijden op de langebaan voor het eerst van zijn leven naar de Olympische Spelen, die dit jaar in het Chinese Beijing worden gehouden. “Het is een jongensdroom die uitkomt voor een oude man.”

Otterspeer verdedigt in China zijn eer en die van het vaderland op de 1000 meter. Hij eindigde vorige week op de ‘lange sprint’ in een tijd van 1.07.52 kort achter Thomas Krol en Kai Verbij en liet Kjeld Nuis (1.07.64) ver genoeg achter zich om het ticket te mogen boeken. Puur op wilskracht, zei hij zelf na afloop van de beslissende race, en liet de tranen van geluk rijkelijk vloeien.

Pijnlijke lies
Lichamelijke ongemakken zaaiden in de aanloop naar de beslissende twijfel in het hoofd van Hein Otterspeer. “Negen dagen voor de race voelde ik een pijnscheut door mijn lies en ging ik erdoorheen. Op de beide 500 meters lukte het niet en in de tweede ging ik opnieuw door mijn lies. Ik wist dat ik toen nog maar 48 uur had om te herstellen. Ik heb twee dagen rustig proberen te bewegen en heb meer tijd op de behandelbank doorgebracht. De artsen zeiden dat het krap zou worden, maar ze gaven groen licht. Daarom ben ik er vol voor gegaan.”

Het was Otterspeer nu of nooit. Tijdens de kwalificatietoernooien in de aanloop naar de Spelen van 2014 (Sotsji) en 2018 (Pyeongchang) greep hij naast de olympische tickets. Bij de laatste omgang werd hij twee keer vierde, een gruwel voor elke sportman met ambitie. 

Otterspeer: “De stress ligt altijd op de loer. Hoe heeft het zo kunnen zijn, vraag je je dan af, maar uiteindelijk maakt dat niet uit. Je moet het bij de volgende kans gewoon weer laten zien. Het werd mij weer zo moeilijk gemaakt, ik probeerde goede moed te houden. Ik wist dat het een sleutelrit was. Ik moest mijn ploeggenoot Kjeld Nuis verslaan en dat lukte. Maar toen moest ik nog steeds hopen dat niet iemand een uitschieter had. Je weet dat je het opneemt tegen jongens die topfit zijn. Ongelooflijk dat het is gelukt.”

Olympische selectie
De schaatsselectie van de mannen voor Beijing ziet er als volgt uit: 500 meter Merijn Scheperkamp, Kai Verbij en Thomas Krol, 1000 meter Thomas Krol, Kai Verbij en Hein Otterspeer, 1500 meter Kjeld Nuis, Thomas Krol en Marcel Bosker, 5 kilometer Jorrit Bergsma, Patrick Roest en Sven Kramer, 10 kilometer Jorrit Bergsma en Patrick Roest, massastart Jorrit Bergsma en Sven Kramer, ploegenachtervolging Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer. De Spelen starten op 4 februari.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Regenboogvlag met stok en al van kerk gesloopt Nieuws 25 mei, 16:09
Afbeelding
Streekarchief Midden-Holland start met een digitaal depot voor de opslag van digitale archieven Nieuws 25 mei, 15:30
Afbeelding
Katrin Himmler en Arnon Grunberg in gesprek in de Sint Jan Nieuws 25 mei, 14:30