Willem Dekker (l) en schrijver Pieter van der Laan debuteren in de schrijverswereld met het boek Voetbalgek Dek.
Willem Dekker (l) en schrijver Pieter van der Laan debuteren in de schrijverswereld met het boek Voetbalgek Dek. Foto: Marianka Peters

Voetbalgek Willem Dekker doet boekje open in biografie

Sport 2.233 keer gelezen

GOUDA • Het moest er toch een keer van komen, een boek met voetbalherinneringen van Gouwenaar Willem Dekker, beter bekend als Dek. 

Willem is  idolaat van voetbal en kan er uren over vertellen. Bovendien heeft hij een behoorlijke staat van dienst, als speler en als trainer. Tot in detail kan hij iedere wedstrijd die hij zelf gespeeld of als trainer begeleid heeft, voor zich halen, compleet met datum en uitslag. Journalist Pieter van der Laan vond hij bereid het boek te schrijven. Voor beiden is het hun debuut in de schrijverswereld.

Vermoeiend
Beide heren kennen elkaar al jaren, speelden samen bij ONA en later kwamen ze elkaar tegen op het voetbalveld, waar Pieter voor de krant verslag deed van een wedstrijd, met Willem Dekker als trainer.

“Dit is écht mijn leven in een boek samengevat,” zegt Willem apetrots. “Ik wilde dit al zo lang, want ik heb zoveel meegemaakt en nu ligt het er!” 

Pieter is ook blij dat de klus erop zit en zegt dat het vermoeiend was om met Dek te werken. “Trek er maar een paar uur voor uit, als je met Dek over voetbal begint te praten. Dek heeft zo’n sterk geheugen, je hoeft maar iets te zeggen en je krijgt een heel wedstrijdverslag vliegt je om de oren met uitslag en met aanvullende anekdotes. Als je Dek zijn gang zou laten gaan, zou het boek twee keer zo dik worden. Hij is heel breedsprakig en mijn taak was om het om te zetten in beknopte vorm, Maar het was altijd erg gezellig.” 

“Ja, dat kwam omdat ik altijd taart meenam,” vult Willem aan.

Golfbeweging
Omdat Pieter ook met Willem gevoetbald had en de sfeer van het voetbal in Gouda kende, dat niet altijd vredelievend is geweest, heeft hij ook de juiste toon in het boek kunnen weergeven. Uiteindelijk is het resultaat van hun schrijversavontuur, dat in 2019 begon, een boeiende biografie van Willem Dekker, dat makkelijk wegleest en voorzien is van de nodige humor, anekdotes en heel veel foto’s van kampioens- tot degradatiewedstrijden. “Het was altijd een golfbeweging,” stelt Willem. “Het ene jaar promoveerden we om het jaar daarop weer te degraderen.”

Pieter stelt dat Willem altijd heel serieus is omgegaan met zijn sport. “Als er een belangrijke wedstrijd op het programma stond, lag hij de avond daarvoor vroeg in bed. Dat was wel anders met de andere jongens, die gingen stappen tot een uur of vier, vijf. Ik weet nog de dag na een ONA-feestje, dat iedereen omviel op het veld, ze konden niet meer op hun benen staan, behalve Dek.” 

“Ik heb er extra hard voor moeten lopen en toch hebben we die wedstrijd gewonnen,” vult Willem aan.

Boksincident
Op de vraag wat zijn leukste anekdote is, noemt Willem het boksincident. “Ik had een knie-operatie gehad en om mijn benen te trainen werd aangeraden om bokstraining te gaan doen. Dus ik naar de boksschool. Op een gegeven moment stelde de trainer een oefenpotje boksen in de ring voor. Binnen een paar seconden geef ik die man een poeier op zijn neus. Geeft niets, zei de trainer, we zijn een boksschool, waarna hij mij in één klap half knock-out sloeg.”

In 22 hoofdstukken legt Willem zijn voetbalcarrière bloot, zowel als speler en als trainer, van dronken spelers tot aan dames van lichte zeden bij het Haagse Texas. Kortom, een must have voor iedereen die op welke wijze dan ook met Willem contact op voetbalgebied heeft gehad.

“En toch hè, ondanks alles was ik voor ONA-begrippen best een goeie verdediger,” zegt Dek tot slot.

Over het boek: ‘Voetbalgek Dek’ verschijnt volgende week en kost 10 euro, dat in zijn geheel wordt geschonken aan een goed doel.

Bezorging: In Gouda en omgeving bezorgt Willem de boeken persoonlijk.

Bestelwijze: telefonisch 06-51525729 en via facebook /Willem Dekker.

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 23 uur geleden
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws gisteren
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws gisteren