Afbeelding
Foto: Bram Tackenberg

Keramische sculpturen binnenkort te zien bij De Firma

Nieuws 541 keer gelezen

GOUDA • Monumentaal keramiek tonen, maar anders dan gebruiksaardewerk tijdens de Goudse Keramiekdagen. Dat is het achterliggende idee bij De Firma | kunstcentrum Gouda. Tijdens deze dagen opent daar een tentoonstelling vol keramische sculpturen van de Duits-Nederlandse kunstenaar Tilmann Meyer-Faja (1971).

Inspiratie opdoen in voormalige DDR
Coasters, boorplatforms en prefab woonblokken gaan de ruimte van De Firma vullen. ‘Het repeterende grit van de houten balken van de ruimte vinden we terug in de prefab woonblokken van Tilmann. Hij deed daarvoor inspiratie op in de voormalige DDR en de Sovjet-Unie, waar in de jaren’70 en ‘80 van de vorige eeuw woonblokken van geprefabriceerde betonplaten verrezen’, aldus De Firma.

Scheppers of uitvoerders?
Hij vroeg zich wel eens af in hoeverre wij als mens eigenlijk de scheppers en ontwerpers zijn van de industriële processen of dat wij slechts uitvoerders daarvan zijn. ‘Ook zijn woonblokken zijn het resultaat van geautomatiseerde processen, maar volgens de kunstenaar kan er wel degelijk iets misgaan, bijvoorbeeld tijdens het bakproces.’

‘We zien dan ook de gebreken van de constructie en de onvermijdelijke achteruitgang van de woonblokken.’

Nog kwetsbaarder
Naast prefab gebouwen toont Tilmann Meyer-Faje ook de wonderen op zee. ‘De qua structuur op de woonblokken gelijkende boorplatforms ogen echter nog kwetsbaarder, zeker wanneer je bedenkt dat deze gevaarten midden op zee staan en huizehoge golven en orkaankracht moeten trotseren.’

Drijvende kracht
Dat geldt ook voor zijn keramische schepen uit de serie Volle kracht vooruit, zoals een coaster en de brug van een containerschip of bulkcarrier.

‘De schepen die onze zeeën en oceanen bevaren vormen de drijvende kracht achter onze grootschalige wereldhandel. We vinden ze terug op de sloopwerven aan de kust van India waar Tilmann zijn inspiratie voor zijn serie vandaan haalde’, zegt de Firma. 

De expositie is te zien van 8 mei tot en met 2 juni en tevens onderdeel van het programma van de keramiekdagen op 9 en 10 mei. Openingstijden: woensdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur. Adres: Achter de kerk 13, Gouda. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden