De wandeling voert onder andere langs de Garenspinnerij.
De wandeling voert onder andere langs de Garenspinnerij. Foto: Rob Radix

Stadswandeling Fairtrade Gouda over de Goudse textiel- en kledinghistorie

Nieuws 512 keer gelezen

GOUDA • In het kader van de Fairtrade Week organiseert Fairtrade Gouda traditioneel weer een speciale stadswandeling, die dit maal de Goudse textiel- en kledinghistorie als thema heeft. Dat gebeurt onder leiding van een stadsgids.

De wandeling is op 11 mei en vertrekt bij het schoolgebouw aan de Lange Groenendaal 46. Gouda heeft meer kledinghistorie dan je op het eerste gezicht zou denken. Rond 1400 al kende Gouda een bloeiende lakenindustrie en waren er talloze looihallen, een eeuw later kwamen de volders en ververs, beide ambachten in de lakenindustrie. 

De grootste bloei van de lakenindustrie was in de 15e eeuw. Na de val van Antwerpen in 1585 tijdens de 80-jarige oorlog kwamen veel Vlamingen naar Gouda. Rond 1600 was de lakenindustrie nog altijd de belangrijkste plaatselijke nijverheid, maar daarna kwam het verval. Eeuwen later kreeg Gouda de garenindustrie, zoals de Goudse Machinale Garenspinnerij. 

De gids zal de deelnemers aan de wandeling voeren langs plaatsen en plekjes, die met deze historie te maken hebben.

Daarbij wordt ook verwezen naar de Fairtrade deelnemers die zich heden ten dage met Fair Fashion bezig houden. Tijdens de wandeling wordt een stop gemaakt bij Simon Levelt voor een kopje thee. De wandeling eindigt bij Outdoor Gouda aan de Nieuwehaven, waar de deelnemers een hapje en drankje wordt aangeboden. 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via info@fairtradegemeentegouda.nl De wandeling is gratis en start op 11 mei om 14 uur bij de Lange Groenendaal 46. Inloop vanaf 13.30.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden