Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn.
Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn. Foto: Sandra Zeilstra

Column: De voetbaltrainer

Sport 759 keer gelezen

GOUDA • Zijn naam komt de laatste dagen overal voorbij. Er is geen medium waar de naam Arne Slot niet valt. De succestrainer van Feyenoord heeft zich de afgelopen drie jaar in de kijker gespeeld. En dan wordt er in de opportunistische voetbalwereld volop gespeculeerd. Iedereen heeft een mening over de toekomst van Slot en komt met adviezen.

Succestrainer Arne Slot vertrekt bij Feyenoord. Maar er zijn legio voorbeelden van trainers die de andere kant van de medaille zien. Gaat het even niet naar wens dan mag je de deur achter je dichttrekken. 

De trainers van Ajax, AZ, FC Utrecht, Vitesse, Heracles, Telstar, NAC Breda en Willems II konden in de loop van dit seizoen hun biezen pakken. Soms in onderling overleg, maar die zinsnede is vaak een dooddoener volgens mij.

Opstappen of ontslagen
Wekelijks lees ik de laatste tijd dat ook in het amateurvoetbal trainers met onmiddellijke ingang opstappen of worden ontslagen.

In de Goudse regio was het ook raak. Frank Bloemheuvel (Olympia), René van Beek (DONK), Frans Schaap (De Rijnstreek), Chris Snatersen (Alphen), Mark Evers (ARC) en Remco Tuinenburg (Alphense Boys) maakten om verschillende redenen het voetbalseizoen 2023-2024 bij hun club niet af.

Gissen
Ik kan niet in de hoofden van de trainers en de beleidsmakers kijken en je kunt alleen maar gissen waarom trainers tussentijds (moeten) vertrekken. Je hoort uiteraard verschillende verhalen en de waarheid zal vaak wel in het midden liggen. Je bent als trainer ook afhankelijk van de selectie waarover je kunt beschikken. En dan spelen pech en geluk ook nog een rol.

Het is trouwens geen wet van Meden en Perzen dat een trainer die degradeert automatisch wordt ontslagen. Olympia en Jodan Boys degradeerden vorig jaar en de trainers mochten blijven. Ook sv Gouda degradeerde vorige week naar de 5e klasse, de kelderklasse. 

Even slikken
Even slikken voor de oude(re) supporters waarvan sommigen nog met veel vuur kunnen vertellen over de twee landskampioenschappen die Gouda begin jaren ’60 behaalde. Maar met trainer Romeo el Bouazatti, die ook mag blijven, gaat de 117-jarige club uit het Groenhovepark vol vertrouwen weer bouwen aan de toekomst.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden