Braves-voorzitter Kasper Winckelmolen hoopt dat jongeren zich zullen aanmelden bij Braves.
Braves-voorzitter Kasper Winckelmolen hoopt dat jongeren zich zullen aanmelden bij Braves. Foto: Jan van den Berg

Braves-voorzitter Kasper Winckelmolen (47) breekt lans voor honkbal: ‘Staat symbool voor samenwerking’

Sport 871 keer gelezen

GOUDA • Voor honkbal kun je Braves-voorzitter Kasper Winckelmolen (47) wakker maken. Hij hoopt dat veel jongeren deze sport eveneens gaan waarderen.

Honkbal staat bij de geboren en getogen Gouwenaar symbool voor samenwerking, kameraadschap en plezier. In zijn softbalteam zitten spelers die elkaar van kinds af aan kennen. Kasper Winckelmolen roemt zijn hechte groep. ,,De een steunt de ander tijdens trainingen en wedstrijden. We treden aan als collectief waarbij steeds iemand door zijn vaardigheden op technisch of tactisch gebied opvalt. Zo kan iedereen even schitteren”, lacht de onlangs aangetreden voorzitter van Braves.

Enthousiasme en spelvreugde
Gezien zijn achtergrond als marinier is het niet zo gek dat Winckelmolen juist verbinding nastreeft. Hij wil er graag een lans voor breken. ,,Honkbal is niet de eerste sport die bij jong en oud vaak in beeld is, maar de sport heeft veel te bieden. Ook wat betreft normen en waarden. Ontwikkeling en groei staan centraal. Deze club gelooft dat enthousiasme en spelvreugde de pijlers zijn van vooruitgang op alle niveaus.”

Bij Braves kun je nieuwe vrienden en vriendinnen maken. Het is een familiegebeuren vol gezelligheid.,,Bij Braves kun je nieuwe vrienden en vriendinnen maken. Het is een familiegebeuren vol gezelligheid. Mijn vrouw en dochter spelen beiden in de softbalteams. Alleen mijn zoon koos voor voetbal bij SV Gouda. Dat respecteer ik en daarom ben ik in het Groenhovenpark wekelijks als trainer aanwezig. Ik ben van mening dat je als vrijwilliger je club moet steunen. Er staan altijd klussen op het programma. In mijn ogen is hulp voor of achter de schermen een maatschappelijke plicht.”

Meer aanwas
Zo ziet hij ook het werven van nieuwe leden min of meer als een opdracht. ,,De jeugd vormt de basis van de vereniging. Braves telt nu vier senioren- en drie juniorenteams, maar daar kan makkelijk meer aanwas bij op onze forse accommodatie in de Uiterwaard. “

,,Het is aan ons om de club zichtbaar te maken voor een groter publiek. Ervaring is niet belangrijk. Onze vorige voorzitter Tony Philips was ooit een fervent golfer. Hij maakte zeven jaar geleden kennis met softbal en was hier vervolgens niet meer weg te slaan.”

Keuze is reuze
Om jeugd aan te boren zit Braves aan de rand van de kinderrijke wijk Goverwelle op een prima plek. De concurrentie met andere veld- en zaalsporten is evenwel moordend. ,,De keuze is reuze. Honkbal wordt echter onderschat. Het draait om beleving.”

De kern van deze sport is een voortdurend gevecht met de bal, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. ,,De kern van deze sport is een voortdurend gevecht met de bal, zowel in verdedigend als aanvallend opzicht. Op tijd de honken bereiken, slaan, vangen, timen, rennen en trachten de tegenstander uit balans te krijgen. Daar zit een heus strijdplan achter vol geheimzinnige tekens en afspraken. Dat spel moet toch nieuwsgierigheid bij de buitenwacht wekken.”

Braves telt een slordige 150 leden, die vooral ‘s zomers hun wedstrijden spelen en ‘s winters binnen trainen. De landelijke oproep om meer te bewegen telt tegenwoordig voor jan en alleman. ,,In het verleden werd getracht vooral ouderen te activeren. Door alle computerspelletjes en individualisering zijn ook jongeren een interessante doelgroep geworden. We zullen scholieren binnenkort attenderen op onze Open Dag. Daarnaast zijn ook clinics mogelijk bij voldoende belangstelling. Bel ons maar.”

Poging om te promoveren
Je zou haast vergeten dat het heren honkbalteam, dat uitkomt in de derde klasse, opnieuw een poging doet om te promoveren. ,,Na het teleurstellende seizoen ‘23-’24 staan de mannen van coach Ichy Makaai op scherp. De selectie is nauwelijks gewijzigd.”

,,Als het spel minder wisselvallig wordt, kunnen de Gouwenaars een rol van betekenis spelen. Braves won de eerste drie wedstrijden met ruime cijfers. Storks 2 (18-6), Alphians (14-8) en Orioles werden aan de kant gezet. Braves neemt daardoor de koppositie in.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

 Een persoon ramde donderdagavond 9 mei meerdere keren tegen het toegangshek van het politiebureau aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde.
Hekwerk politiebureau geramd door automobilist Nieuws 9 mei, 22:32
In de vijfde en laatste GoudAder-lezing van dit seizoen kijkt hoogleraar en auteur Arjo Klamer met deelnemers naar het begrip van welvaart en rijkdom in de huidige tijd.
Vijfde en laatste GoudAder-lezing van het seizoen: levensgenieters staan centraal Nieuws 9 mei, 12:26
Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer.
Gouda geeft Museum Gouda mega-muurschildering cadeau: inwoners denken mee Nieuws 9 mei, 12:19