Bezoekers van de Goudse binnenstad kunnen zaterdag 30 maart genieten van een bijzondere muzikale traktatie.
Bezoekers van de Goudse binnenstad kunnen zaterdag 30 maart genieten van een bijzondere muzikale traktatie. Foto: Aangeleverd

Muziek van de rock-musical “Jesus Christ Superstar” nu te horen op Goudse draaiorgel “De Pansfluiter”

Nieuws 974 keer gelezen

GOUDA • Bezoekers van de Goudse binnenstad kunnen zaterdag 30 maart genieten van een bijzondere muzikale traktatie. Noteur en arrangeur van draaiorgelmuziek, John van Kleef, heeft speciaal voor dit monumentale Goudse draaiorgel een medley van bekende liederen gemaakt uit de film “Jesus Christ Superstar”. 

Deze rock-musical uit 1973 werd van muziek voorzien door componist Andrew Lloyd Webber. Het bleek een hele uitdaging voor Van Kleef om deze complexe melodieën en harmonieën te vertolken naar een draaiorgel arrangement.

Adrie Vergeer, eigenaar van het draaiorgel is verguld met deze nieuwe aanwinst: “Het is uitzonderlijk om muziek van deze complexiteit te adapteren naar het draaiorgel. Ik ben dan ook enorm trots op deze nieuwe aanwinst, een heus ‘concertstuk’.”

124 jaar oud
“Het draaiorgel dateert uit 1900 en is daarmee 124 jaar oud. Dat een mechanisch instrument van deze leeftijd de muziek zo goed kan vertolken is bijna miraculeus te noemen, vooral omdat het orgel niet over alle halve tonen beschikt zoals een kerkorgel of een piano.”

Voor Van Kleef was de uitdaging daardoor juist des te groter: “Ik had het arrangement al wekenlang eerst in het geheel in mijn hoofd uitgewerkt, alvorens ik ook maar één noot had genoteerd. Ik moest uitzoeken door welke toonsoorten het muziekstuk ging, en of dat technisch gezien wel realiseerbaar zou zijn op het orgel met zo’n beperkte tonale omvang.” 

Voor pasen klaar
“Uiteraard wilde ik het ook graag vóór Pasen klaar hebben, want de rock-musical vertelt immers het verhaal van de laatste 6 dagen uit het leven van Jezus Christus, gezien door de ogen van Judas Escariot. Je zou het vandaag de dag een beetje kunnen vergelijken met De Passion. Uiteraard ben ik net zo trots op het resultaat als Adrie Vergeer. Ik heb mezelf overtroffen, al zeg ik het zelf.”

Draaiorgel De Pansfluiter heeft de officiële status van ‘beschermd nationaal cultureel erfgoed’, iets waar Gouda bijzonder trots op mag zijn, aldus Vergeer. 

Aankomende zaterdag
Het winkelende publiek kan het muziekstuk deze zaterdag beluisteren. Uiteraard zal het ook na Pasen nog regelmatig ten gehore gebracht worden als muzikale ‘ode’ aan de fantastische componist Andrew Lloyd Webber. En wie niet tot zaterdag kan wachten; een video-opname van het arrangement is ook te vinden op de website van Adrie Vergeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 25 apr, 15:24
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 25 apr, 15:04
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 25 apr, 14:55