De cijfers van de jaarlijkse rapportage van het veiligheidsbeleid in Gouda laten zien dat het aantal inbraken en meldingen van jeugdoverlast daalt.
De cijfers van de jaarlijkse rapportage van het veiligheidsbeleid in Gouda laten zien dat het aantal inbraken en meldingen van jeugdoverlast daalt. Foto: Stockfoto 123RF

Gouwenaars voelen zich steeds veiliger, daling inbraken en jeugdoverlast: ‘Maar we zijn er nog niet’

Nieuws 533 keer gelezen

GOUDA • Inwoners van Gouda voelen zich steeds veiliger in hun buurt. Volgens de nieuwe cijfers van de stadspeiling groeit het gevoel van veiligheid in de Goudse buurten. Inwoners geven nu gemiddeld een 7,0 voor veiligheid, tegenover een 6,4 vijf jaar geleden. 

Dat blijkt uit de jaarlijkse rapportage van het veiligheidsbeleid van Gouda. Die laat bijvoorbeeld zien dat het aantal woninginbraken en meldingen van jeugdoverlast in Gouda daalt.

‘Het gaat steeds beter met de veiligheid in Gouda. We zijn blij dat er minder inbraken zijn’, zegt Pieter Verhoeve. Maar, voegt hij toe: ‘We willen nog meer verbeteren, want we zijn er nog niet. Ons doel is om het aantal inbraken lager te krijgen en te houden.”

Aantal inbraken stabiel laag
In 2023 werden in totaal 105 woninginbraken gepleegd, ongeveer 50 inbraken minder dan in 2022. Vergeleken met de cijfers van meer dan 5 jaar geleden is het aantal woninginbraken nu stabiel laag. Meer dan 5 jaar geleden had Gouda namelijk nog te maken met 639 inbraken.

Vooral in de decembermaand was er een piek te zien in de cijfers, wat overeenkomt met de landelijke trend waarin rond de feestdagen vaak een toename van inbraken wordt vastgesteld. 

Opvallende daling
‘Deze opvallende daling die is ingezet, is ook mede dankzij de inzet van politie, oplettende buren en betere preventiemaatregelen van bewoners’, zegt Verhoeve.

Verder zijn er ook minder andere ernstige misdrijven. Het aantal misdrijven zoals overvallen, inbraken, straatroof en mishandelingen, is in 2023 met 7 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Jeugdboa’s gestart 
Ook het aantal meldingen van jeugdoverlast is gedaald. Tijdens de coronatijd was er even meer overlast, maar nu zijn er minder meldingen dan voor corona. In 2023 zijn er vier jeugdboa’s gestart. Ze hebben als doel om buiten op straat sneller zicht te krijgen op de jeugdgroepen en duidelijke grenzen te stellen aan het gedrag van jongeren.

Meer controles
Gouda voerde in 2023 meer controles uit bij woningen, horecagelegenheden, garages en bedrijventerreinen. Vorig jaar zijn verschillende overtredingen geconstateerd op het gebied van brandveiligheid, Opiumwet, wapens en munitie, milieu en uitkeringen. Om signalen van ondermijning beter en sneller te herkennen geeft gemeente regelmatig voorlichting aan ondernemers en professionals.

De focus van het veiligheidsbeleid van Gouda in de komende jaren ook op cybercrime en de aanpak van polarisatie, radicalisering en extremisme.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden