• Swim to Fight Cancer vond plaats op zondag 2 juli.
• Swim to Fight Cancer vond plaats op zondag 2 juli. Foto: Jan van den Berg

Zwemmers Swim to Fight Cancer halen 105.228 euro op

Nieuws 468 keer gelezen

GOUDA • Voor dit evenement om kankeronderzoek te bekostigen werd 105.228 euro bijeen gebracht. De organisatie sprak van een geweldig resultaat.
Geen familie ontkomt tegenwoordig aan kanker. Daarom werd er voor en na het zwemmen in de Turfsingel menig traantje weggepinkt door diverse deelnemers aan ‘Swim to Fight Cancer’. 

Onder ideale omstandigheden werd zondagmiddag ‘Swim to Fight Cancer’ door enkele honderden  Gouwenaars en streekgenoten voltooid. Deelnemers konden kiezen uit 250 meter, 751 meter of 2000 meter. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, want voor het goede doel gingen 156 zwemmers van alle leeftijden zonder morren te water. 

Ze troffen een redelijk opgewarmde Turfsingel van zo’n 22 graden, een lekker zonnetje boven hun hoofd, veel publiek aan de kant en zeebonkliederen van shantykoor West Zuid West. De organisatie stond als een huis. Zwemmers werden door de talloze vrijwilligers op hun wenken bediend. Speaker John Zonderop zorgde intussen met veel humor en de nodige complimenten voor commentaar, terwijl Andy Koolmees met enkele toeterende assistenten de start voor zijn rekening nam. Wethouder Michiel Bunnik deelde medailles uit en sprak lovende woorden tegen vermoeide zwemmers die na afloop weer het trappetje aan de Museumhaven opklommen.

Vaak kwamen dan emoties los en zochten zwemmers steun bij elkaar of bij verwanten achter het rood-witte lint. Koen Thomassen en zijn zus vingen Koen’s Italiaanse partner Pietro Lodi op, die geroutineerd de 751 meter aflegde in een tijd van 22 minuten. Hij kwam als nummer twee het haventje binnen crawlen. Alleen triatleet Andy Koolmees was sneller. 

Koen was trots: ,,Pietro is een echte zwemmer. Ik heb niets met water, maar we doen dit ter nagedachtenis van mijn moeder die acht jaar geleden aan kanker overleed. We zagen een aanplakbiljet in de binnenstad met de aankondiging van dit evenement. Pietro wilde toen meteen meedoen voor het goede doel.”

Schoolslag
Snelheid of vaardigheid deed er overigens niet toe. Ieder zwom in zijn eigen tempo – voornamelijk met schoolslag – de Turfsingel heen en weer. Ook hematoloog Henriette Levenga behoorde tot die groep. Zij heeft als specialist in het Groene Hart Ziekenhuis dagelijks te maken met kankerpatiënten. Daarom oefende ze de afgelopen weken in de Reeuwijkse Plassen en in zwembad De Fuut in Reeuwijk om tenminste 751 meter te kunnen afleggen.

,,En dat is gelukt”, lachte ze. ,,Ook twee chirurgen en drie assistent-artsen doen hier aan mee. We vinden het fantastisch dat de organisatie een deel van het sponsorgeld aan de afdeling oncologie wil overdragen. Daarmee kunnen we onze patiënten na een operatie extra verwennen met bijvoorbeeld zachte kussens en andere benodigdheden.” Het GHZ kan 10.000 euro tegemoet zien, zo maakte John Zonderop tussentijds bekend.

Tekst loopt door onder de foto.


• De synchroonzwemmers van Donk openden het evenement met een demonstratie. - Foto: Jan van den Berg

De iets meer geoefenden gingen in groepsverband te water voor een tocht van 2 kilometer. Onder hen ook de jonge synchroonzwemsters van GZC DONK, die zich tijdens trainingen en wedstrijden vooral onder het wateroppervlak bevinden. Trainster Esmee van Wijngaarden voorzag dan ook geen problemen voor haar selectie. ,,Ze hebben veel uithoudingsvermogen. We hebben vanmiddag eerst een demonstratie gegeven. Nu zet een aantal leden zich met een mooie sponsorbijdrage in voor het goede doel.”

Pieter van der Laan

• De synchroonzwemmers van Donk openden het evenement met een demonstratie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15