Gouda Vitaal vraagt het college of zij bereid is om te onderzoeken of Gouda zich extra in kan zetten om de bouw van duizenden sociale huurwoningen mogelijk te maken.
Gouda Vitaal vraagt het college of zij bereid is om te onderzoeken of Gouda zich extra in kan zetten om de bouw van duizenden sociale huurwoningen mogelijk te maken. Foto: 123RF.com

Bouw sociale huurwoningen in de knel, vragen over inzet vanuit gemeenten

Nieuws 361 keer gelezen

GOUDA • Gouda Vitaal vraagt het college of het bereid is om te onderzoeken of Gouda zich extra in kan zetten om de bouw van duizenden sociale huurwoningen mogelijk te maken, eventueel samen met andere gemeenten. 

Woningcorporaties kampen met onvoldoende investeringscapaciteit om aan de grote vraag naar sociale huurwoningen te voldoen. Woonpartners gaf onlangs een signaal af; er is te weinig investeringscapaciteit voor de bouw van nieuwe sociale huurwoningen.

Geen doorgang
Aangegeven is dat de bouw van duizenden sociale huurwoningen de komende jaren geen doorgang kan vinden. De verhuurdersheffing, vennootschapsbelasting, hoge bouwkosten en de gestegen rente spelen daarin een rol. ‘Een zorgwekkend signaal, aangezien bouw van voldoende betaalbare woningen harder nodig is dan ooit’, aldus Gouda Vitaal.

De oplossing moet komen vanuit het Rijk, schrijft de fractie. Toch vraagt de fractie of Gouda kan onderzoeken of gemeenten, eventueel gezamenlijk, zich extra kunnen inzetten om de bouw van deze nieuwe sociale huurwoningen mogelijk te maken. 

Garant staan
De fractie wil onder andere weten of Gouda bereid is om, samen met andere gemeente, garant te staan bij het lenen van middelen. Of, stelt Gouda Vitaal voor, door eventueel zelf leningen te verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Daardoor neemt de financiële ruimte toe.

Om als gemeente niet boven het voor Gouda geldende schuldenplafond te komen, denkt de fractie aan het uitstellen van andere investeringen, bijvoorbeeld het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

De groep hield een sit-in voor het station.
Tientallen mensen bij Nakba-herdenking op het station met spreker Asmae Amaddaou Nieuws 20 uur geleden
• Wouter Kolff.
Wouter Kolff is de beoogde nieuwe commissaris van de Koning van Zuid-Holland Nieuws 15 mei, 16:17
• De bouw van het Ecopark werd tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Het project is inmiddels weer op het punt van voor de bouwstop.
Bouw Ecopark loopt volgens planning, voor de bouwvak weer in gebruik Nieuws 15 mei, 16:01