De Herenweide in Gouda.
De Herenweide in Gouda. Foto: Hertenweide Gouda

Einde hertenkampen in zicht? ‘Zou erg jammer zijn, we doen dit met heel veel liefde’

Algemeen 1.362 keer gelezen

GOUDA • De tweede kamer overweegt dat herten vanaf 2024 niet meer gefokt mogen worden. Er zijn plannen voor een nieuwe positieflijst met dieren die als hobby-of huisdier gehouden mogen worden, deze zal op 1 januari 2024 ingaan, waar herten dan niet meer op zullen staan. 

Het bestuur van de hertenweide Gouda reageert: ‘Dit verbaast ons natuurlijk. De eerste hertenkampen waren in Nederland in 1850 al, het is ook een stukje cultuur,’ vertelt Jelle Rietveld, bestuurslid van de dierenweide. En eigenlijk buurman, voegt hij toe. De weide  wordt sinds 2015 gerund door buurtbewoners zelf. Het nieuws komt hard aan. ‘Dat is erg jammer, we doen dit met heel veel liefde voor de dieren en de buurt.’

Damherten kunnen wel 20 jaar oud worden, en de herten die al in het kamp leven mogen daar blijven. De weide verwacht dus de komende jaren te blijven bestaan met de herten die er nu zijn en in dit voorjaar geboren worden. ‘Maar we hopen dat deze lijst niet wordt ingevoerd. Ze hebben hier alle ruimte en kunnen hier hun natuurlijk gedrag vertonen. Ik zie iedere dag hun routines,’ vertelt Rietveld. ‘Ze graven en rennen rondjes. De komende jaren kunnen we in elk geval nog genieten van de dieren die er nu zijn en die komend voorjaar geboren worden.’ Mocht het verboden worden, dan zal het bestuur zoeken naar een nieuwe, groene invulling. ‘Als bestuur vinden we het in elk geval belangrijk dat de hertenweide een fijne, groene plek blijft,’ schrijven zij op de website.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 23 uur geleden
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 23 uur geleden