Afbeelding
Foto: Marianka Peters

Gouda Vitaal stapt naar rechter om mediation Turfmarktkerk

Algemeen 668 keer gelezen

GOUDA • Gouda Vitaal spant een rechtszaak aan tegen de gemeente Gouda. De partij begint de zaak vanwege de geheimhouding over de uitkomsten van het mediationtraject dat de gemeente samen met de eigenaar van de Turfmarktkerk heeft doorlopen. Gouda Vitaal eiste eerder openbaarheid over de deal die Gouda sloot met de eigenaar, maar hier werd geen gehoord aan gegeven. Nu hoopt de partij dit alsnog te kunnen afdwingen via de rechter. 

De gemeente kwam vorig jaar tot een deal met de eigenaar van de Turfmarktkerk. De afspraken werden vastgelegd in een zogenaamde vaststellingsovereenkomst tussengenoemde partijen. De gemeente keerde 735.000 euro uit en Boutachekourt, de eigenaar, trok alle juridische procedures in. 

Een jaar geleden vond er in de gemeenteraad van Gouda een debat plaats naar aanleiding van de uitkomsten van het mediationtraject. Gouda Vitaal schrijft daarover: ‘De mediation werd volledig in het voordeel van de eigenaar beslecht en leidt voor de gemeente tot een strop van 2 miljoen euro. Normaliter legt het college voor zo’n groot bedrag een deugdelijke verantwoording af en zou de gemeenteraad vanuit haar controlerende taak toetsen. In dit geval weigerde het college zich te verantwoorden omdat het geheimhouding had afgesproken, en kon de gemeenteraad haar controlerende taak niet uitvoeren.’

Door de partij werd een wob-verzoek (Wet Openbaarheid Bestuur ,nu de Wet Open Overheid) ingediend, maar volgens de partij werd hier door het college niet voldoende gehoor aan gegeven. Vervolgens diende Gouda Vitaal een bezwaarschrift in. De Bezwaarschriftencommissie gaf het advies om het ingediende bezwaar gegrond te verklaren en om een nieuw en deugdelijk besluit op het verzoek tot openbaarheid te nemen, het college heeft vervolgens de motivering van het besluit aangepast, maar het besluit zelf niet. 

‘Dan is helaas de enige mogelijkheid nog om naar de rechter te stappen,’ schrijft de partij.  Gouda Vitaal zegt te betreuren dat het nodig is om via de rechter openbaarheid hierover te moeten afdwingen. Gouda Vitaal laat weten te vertrouwen op een uiteindelijk goede afloop en hoopt dat naar aanleiding hiervan in de toekomst college maar ook de raad zorgvuldig deze wetgeving zal toepassen. 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie