Wethouder Anna van Popering neemt het rapport aan van Linda Verschut.
Wethouder Anna van Popering neemt het rapport aan van Linda Verschut. Foto: Jan van den Berg

Zorgen over de jeugdzorg in Gouda: leefbaar Gouda schrijft kritisch rapport

Algemeen 3.679 keer gelezen

GOUDA • Leefbaar Gouda heeft een kritisch rapport geschreven over de misstanden en de jeugdzorg in Gouda. Deze week werd het rapport aan wethouder van Popering overhandigd met de boodschap het onderwerp zo snel mogelijk lokaal de aandacht te geven.

Landelijk kwamen de laatste maanden schrijnende misstanden aan het licht door verschillende rapporten, onderzoeken en verhalen van slachtoffers. Reden voor Leefbaar Gouda om dit onderwerp onderwerp ook in Gouda scherper op de agenda te zetten. 

De rijksoverheid is bezig met het aanpassen van de kaders rondom de uitvoering van de Jeugdwet. De partij wil in Gouda eerder met het onderwerp aan de slag. “De situatie is zo nijpend, dat we niet meer willen wachten,” zegt Linda Verschut, raadslid van de partij. De fractie deed daarvoor eerder pogingen om binnen de raad een meerderheid te krijgen, maar hier ging de raad niet in mee.

De absurditeit van het systeem
De fractie wilde meer duidelijkheid over hoe de problematiek en de uitvoering van de jeugdzorg wordt ervaren door kinderen, ouders, hulpverleners, instellingen en instanties. “We weten nu niet wat er goed en niet goed gaat, dat willen we duidelijk krijgen,” zegt Verschut. Gedurende de zomermaanden voerden de fractieleden gesprekken met o.a. huisartsen, jeugdhulpverleners, juristen en slachtoffers. Deze gesprekken en interviews zijn de basis van het rapport ‘De absurditeit van het systeem’.

Schreeuw om aandacht
De partij deed een onderzoek waarbij de nadruk vooral ligt de beleving van betrokkenen. “Het probleem is veel groter dan we voor mogelijk hadden gehouden, het werd een sneeuwbaleffect waar we in mee gesleurd werden. Waar wij tegen aan liepen bij de gesprekken met zowel ouders, kinderen als professionals is dat er vooral een schreeuw om aandacht was met betrekking tot uithuisplaatsingen. Het onderzoek is daarom veel hierop gericht op uithuisplaatsing,” zegt Verschut.

In Gouda kregen in 2021 in totaal 2175 kinderen tot 18 jaar gebruik van jeugdhulp. Dit was voor Gouda 61 meer dan het streefgetal. In Gouda is, net als landelijk te zien is, een stijging in het aantal aanmeldingen voor jeugdhulp. Volgens het rapport komen ook de schrijnende gevallen van uithuisplaatsing steeds meer aan de oppervlakte.

Wethouder van Popering zegt een deel van de verhalen te herkennen. “Ik ben ook met zelf in gesprek gegaan met ervaringsdeskundigen in gesprek gegaan. En de wanhoopt raakt me.” Ze noemt ook dat er naast de landelijke Hervormingsagenda Jeugd, lokaal al meer gedaan wordt zoals een lagere caseload van jeugdbeschermers, kleinere groepen van jongeren die in instellingen verblijven en een goede samenwerking met huisartsen en praktijkondersteuners die jongeren de weg kunnen wijzen.

Discussie op gang
“We constateren dat het slecht gesteld is met de uitvoering van de jeugdwet, met als gevolg dat kinderen, ouders en grootouders worden getroffen,” zegt Verschut. “We zijn hier ook als gemeente verantwoordelijk, we willen niet wachten.” Het rapport is geplaatst op de website van Leefbaar Gouda en wordt verspreidt onder raadsleden en betrokken organisaties. De fractie hoopt hiermee een discussie over de gang van zaken binnen de jeugdzorg breed in het openbaar bespreekbaar te maken.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 17 uur geleden