Ercan Sahin (links) en collega-wijkagent Hasan Nagih tijdens de controle.
Ercan Sahin (links) en collega-wijkagent Hasan Nagih tijdens de controle. Foto: Jan van den Berg

Extra controles voor weggebruikers die hun mobiel gebruiken: “Ja maar, ik let wel op hoor”

Algemeen 794 keer gelezen

GOUDA • Honderveertig euro boete plus 9 euro administratiekosten. Dat kost een bon voor het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur.

De politie heeft in september extra ingezet op de controle van fietsers, scooteraars en automobilisten, die al rijdend ‘op hun mobiel’ zaten. Op de Achterwillenseweg en Voorwillenseweg was het afgelopen week een aantal keer raak, vertelt Operationeel Expert Wijkagent Ercan Sahin. “We hebben elf processen-verbaal opgemaakt voor het gebruik van de mobiele telefoon en één voor een bromfietser wegens de overschrijding van de constructiesnelheid. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer is levensgevaarlijk. Zeker als fietser maakt het je extra kwetsbaar, want voor je het weet maak je een verkeerde beweging en lig je op de grond.”

Ze horen niets en zien niets
Op de fiets, scooter en in de auto bellen, appen, reageren op Tik-Tik, Facebook, Instagram en noem maar op, Ercan Sahin en zijn collega Hasan Nagih komen het in hun dagelijkse werk allemaal tegen. En ze horen de meest uiteenlopende smoesjes als ze een weggebruiker op zijn of haar verantwoordelijkheid wijzen. “Er zei een jongen ‘De eerste keer is toch alleen waarschuwen?’. Een andere gaf aan dat hij echt wel goed oplette, ondanks de oortjes die hij in had. Een derde vertelde zelfs dat hij de mobiele telefoon op de scooter als navigatie gebruikte. Je hoort het allemaal.”

“Veel mensen, vooral jongeren, begrijpen gewoon niet hoe gevaarlijk het is om op je mobiel te zitten onder het rijden. Voor henzelf, maar ook voor de mensen in hun omgeving. Sommige mensen gaan zo in hun mobieltje op, dat ze het niet eens in de gaten hebben dat we staan te controleren. Ze horen niets en zien ook niets om zich heen. Dat is voor een automobilist al gevaarlijk, maar voor een fietser of scooteraar helemaal!”

Actie gaat door
De politie in Gouda en omstreken gaat ook in oktober door met de controles. Natuurlijk niet voor het geld. Wel voor de verkeersveiligheid. Ercan Sahin: “Daar hebben bijna alle mensen ook begrip voor. We zien op social media al veel positieve reacties. Natuurlijk begrijpen wij dat vooral jongeren hun mobiele telefoon gebruiken om hun sociale netwerk in stand te houden. Daar is niets mis mee, maar doe het niet als je aan het rijden bent. Gewoon even afstappen is veel veiliger. Voor jezelf en voor anderen. Gelukkig begrijpen de meesten dat ook wel.”

Karl Flieger

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 25 apr, 15:24
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 25 apr, 15:04
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 25 apr, 14:55