Afbeelding
Foto: pr

Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen wordt definitief gevestigd in Gouda

Algemeen 524 keer gelezen

GOUDA • De gemeenteraad van Gouda heeft woensdagavond 1 juni de financiële middelen vrijgemaakt voor de aankoop van het Arti Legi gebouw aan de Markt in Gouda. Daarmee wordt met dit prachtige gebouw definitief de weg vrijgemaakt voor het nationale Kenniscentrum Bodemdalingen Funderingen.

In de komende maanden wordt het Kenniscentrum verder ingericht. De opening staat gepland voor dit najaar. De gevolgen van bodemdaling en funderingsproblemen voor de samenleving nemen steeds verder toe. Een miljoen woningeigenaren kan te maken krijgen met funderingsproblemen, overhedenkrijgen te maken met stijgende kosten voor onderhoud aan de infrastructuur en bodemdaling in de veenweidegebieden zorgt voor een flinke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen.

Er wordt al hard gewerkt aan oplossingen voor deze problemen, maar deze kennis bereikt nog onvoldoende mensen. Daarom richten we het Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen op. De thema’s van het Kenniscentrum zijn onmisbaar en ondersteunend voor de realisatie en versnelling van diverse rijksprogramma’s zoals de opgaven rondom woningbouw, klimaatverandering en energietransitie.

Alle mensen en organisaties in Nederland die te maken hebben met - aan slappe bodem gerelateerde bodemdaling en - broeikasgasemissies en/of met funderingsproblemen -, moeten op een makkelijke manier kunnen beschikken over de beste kennis en de juiste contacten, dat is de missie van het Kenniscentrum. 

“Dat maken we concreet met een toegankelijke website en de vestiging in Gouda. Daarnaast organiseert het Kenniscentrum vanaf dit najaar een road show waarbij de beschikbare kennis, op locatie gekoppeld wordt aan lokale en regionale vraagstukken. In de vestiging in Gouda wordt een tentoonstelling ingericht en is er ruimte voor bijeenkomsten en onderwijs.

Het nationale Kenniscentrum Bodemdaling en Funderingen is een ‘bottom-up’ initiatief van landelijke organisaties en de overheden die actief zijn op deze onderwerpen. In de komende maanden werkenzij gezamenlijk toe naar de lancering van het Kenniscentrum. Zij brengen ook de kennis samen die in het Kenniscentrum toegankelijk wordt gemaakt.

Karl Flieger

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 25 apr, 15:24
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 25 apr, 15:04
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 25 apr, 14:55