Ron de Haas zwaait af als directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen.
Ron de Haas zwaait af als directeur-bestuurder van Mozaïek Wonen. Foto: Marianka Peters

‘Oplossen problemen op de woningmarkt duurt nog jaren’

Algemeen 643 keer gelezen

GOUDA • Ron de Haas, directeur-bestuurder van woningcorporatie Mozaïek Wonen, verlaat na exact zeven jaar de corporatie om te gaan genieten van zijn prepensioen. Deze week was zijn afscheidsreceptie. In een openhartig interview blikt hij terug op een bijzondere periode.

Waren het voor u de bekende zeven vette, of juist de zeven magere jaren

“Voor mijzelf zijn het zeven mooie jaren geweest. Er is veel gebeurd, we gingen terug naar de kerntaken, nieuwbouwprojecten werden stopgezet. Gelukkig ligt die tijd achter ons. De organisatie is gegroeid en we zijn in Gouda veel zichtbaarder geworden voor onze huurders. In het najaar gaan we bij het station de ‘Koploper’ realiseren.

Dat is zo goed als rond, in Westergouwe en Bodegraven zijn we volop bezig. In Moordecht komt ook nieuwbouw, middenin het dorp.  Aan de andere kant is het aantal woningzoekenden alleen maar toegenomen. Er is weinig gebouwd en de betaalbaarheid is natuurlijk flink onder druk gekomen.

De energielasten voor de mensen met de lagere inkomens, wat natuurlijk onze doelgroep is, maken het eigenlijk al heel moeilijk. Dus 7 vette of 7 magere jaren, voor de huurders zijn het 7 schrale jaren geweest. Daar is nog heel veel aan te doen. Het kabinet heeft nu heel wat op het bordje liggen, dus ik zie dat niet 1, 2, 3 opgelost worden.

Het verhuurdersforfait gaat eraf en dat geeft enorm veel lucht waardoor we zeker meer kunnen bouwen. Ik ben niet zo van terugkijken, ik kijk liever vooruit, maar wat ik wel heel mooi vind, in Gouda dan, dat we het stadskantoor hebben mogen verbouwen in de Agnietenstraat. Een ingewikkeld project zo midden in de stad.”

Hoe zit het met groot onderhoud, met name de schimmelwoningen aan het Gloriantplantsoen en duurzaamheid?

“Daar ligt een grote uitdaging voor deze regio, die veel geld gaat kosten. Het verder verduurzamen en gasloos maken van woningen is ook een hele opgave, die tot 2050 loopt. De schimmelwoningen aan het Gloriantplantsoen, ja, daar laten we nu door een extern bureau onderzoeken wat er eigenlijk aan de hand is en wat wij als corporatie eraan kunnen doen en wat de gebruikers eraan kunnen doen.

Het gaat vaak om de mechanische ventilatie die soms wordt uitgezet en er wordt soms onvoldoende verwarmd. Het zijn oude woningen en ze hebben natuurlijk hun beperkingen, maar er is wel wat te winnen door er een buitenstaander naar te laten kijken en advies te laten geven. Het zijn oude woningen zonder mechanische ventilatie en slecht geïsoleerd. Daar moet je de nodige voorzieningen voor treffen. Een miljoenenkwestie om het allemaal te renoveren maar dan staat het er weer voor een tiental jaren.”     

Er komen steeds meer dames in topfuncties. Een goede zaak?

“Mijn opvolger is Anne ter Steege. Ik vind dat wel leuk, een vrouw aan het roer, ook een andere generatie. Ik ben 60-plusser en zij is midden 40. Ook goed voor de organisatie en de stappen die de komende tijd moeten worden gezet. Je hoort het steeds vaker, bij Woonpartners staat nu ook een vrouw aan het roer. Een goede ontwikkeling.

Met haar bestuurservaring kan zij een goede verbindende factor zijn naar binnen toe maar ook zeker naar buiten. Wonen en zorg is vaak een goede combinatie. Veel ouderen blijven langer op zichzelf wonen, dat is een belangrijke doelgroep. We gaan nieuwe woonconcepten toepassen.

Een wooncomplex waar mensen zelfstandig wonen van wie een deel vitale ouderen zijn, een deel dat middelmatige zorg nodig heeft en een deel dat verpleeghuiszorg nodig heeft. Dus een combinatie van verschillende zorgvragen in één complex waarin je, ook met gemeenschappelijke ruimten, zelfstandig kan wonen. Twee jaar terug hebben we een zo’n eerste complex gerealiseerd in Bodegraven. Dat willen we in Westergouwe ook verwezenlijken.”

Denkt u dat de huidige woningnood wordt opgelost?

“Er zijn op dit moment in de regio meer dan 10.000 woningzoekenden. Als er een woning vrijkomt in Gouda dan kunnen daar zo maar 250 reacties op komen. Wij hebben nu ruim 10.000 woningen waarvan 7.000 in Gouda. Het kabinetsbeleid en het wegkijken van de problemen die zich kunnen opstapelen op woninggebied is wel het dieptepunt geweest voor mij. Het heeft allemaal veel te lang geduurd totdat Hugo de Jonge hier een grote stap in heeft gezet.

Het is zo complex geworden dat je ieder jaar alleen maar achterstanden oploopt. Het begint nu pas in beweging te komen, maar het duurt nog jaren voordat het allemaal wordt opgelost. Ik ben daar niet al te optimistisch over. Voor wethouder Rogier Tetteroo heb ik de boodschap: houd je sociale hart vast in de richting van de corporaties en blijf zoeken naar meer mogelijkheden voor sociale nieuwbouw. Hou dat vast, ook in het nieuwe college.”

En nu, op naar de golfbaan?

“Ik blijf betrokken. Mijn kennis en ervaring zet ik in in de Raad van Toezicht bij een woningcorporatie in Den Haag.”

Marianka Peters

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De nieuwe webapplicatie is deze week ik gebruik genomen.
Nieuwe webapplicatie Explore Gouda in gebruik genomen Nieuws 25 apr, 15:24
Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 25 apr, 15:04
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 25 apr, 14:55