De Liedertafel eert zijn jubilarissen.
De Liedertafel eert zijn jubilarissen. (Foto: pr)

Liedertafel viert feestje, Arie en Leo zingen een kwart eeuw mee

  •   keer gelezen

GOUDA • Het mannenkoor Gouda’s Liedertafel mocht op 1 april 1995 (nee echt geen grap) twee nieuwe leden verwelkomen: bariton Arie van der Oost (inmiddels 94 jaar) en Leo Kock (nu 84). Beide mannen zingen nu inmiddels al 27 jaar met volle overgave hun partijtje mee.

Er was twee jaar geleden een leuke feestavond gepland om deze mannen, zoals gebruikelijk is in de koorwereld, te huldigen met hun 25-jarig jubileum door hen een erespeld en oorkonde van het KNZV (Koninklijk Nederlands Zangers Verbond) uit te reiken. Maar helaas, de corona epidemie gooide, zoals bij zoveel evenementen, roet in het eten. Beide mannen gaven aan liever te wachten tot een feestavond weer wel kon en mocht dan de speld en oorkonde thuis gestuurd te krijgenn. “Want bij het koor zijn we gewend om dat soort dingen met elkaar te vieren”.

Beschermheer

En nu was het dan eindelijk zover. Gouda’s Liedertafel beleefde feestavond voor koorleden, en genodigden. Ook de beschermheer van het koor, burgemeester Pieter Verhoeve, was aanwezig. Voor hem was dat, mede dankzij corona, zijn eerste echte kennismaking met de koorleden. Niet allen Leo en Arie zijn die dag in het zonnetje gezet, maar inmiddels heeft een derde koorlid recht op een huldiging. Tweede tenor Henk Smith (79) was op 1 februari 50 jaar lid van het mannenkoor. Henk is op dit moment herstellende van een hartoperatie maar kreeg die dag een bloemenhulde met een kaart van alle medezangers in het ziekenhuis.

Honderd jaar

Henk is twee maal voorzitter van het koor geweest en hoopt, net als Arie en Leo, samen met de andere zangers volgend jaar het 100-jarig bestaan van het koor te mogen meemaken. Dat wordt een jaar vol festiviteiten voor het mannenkoor. Het jaar wordt geopend met een jubileumreceptie op 7 januari in sociëteit Concordia aan de Westhaven, waar het 100 jaar geleden op die datum voor het koor ook allemaal begonnen is. Het jaar wordt op 28 oktober afgesloten met een groot concert in de Sint Janskerk. Daar tussendoor zullen nog een aantal kleine concertjes en een reis naar Duitsland op het programma staan. Mooie vooruitzichten, maar de vergrijzing loert. Daarom wil het koor heel graag nieuwe zangers vrienden verwelkomen op de repetitie-locatie aan het Ankerpad 2 (naast de Julianasluis). Iedere donderdagavond repeteren zij daar tussen 20.00 uur en 22.30 uur. Ga eens kijken. Informatie staat op de website.

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten