<p>V.l.n.r. Astrid van Eersel, Mohammed Mohandis, Huibert van Rossem en Ed de Lange.</p>

V.l.n.r. Astrid van Eersel, Mohammed Mohandis, Huibert van Rossem en Ed de Lange.

(Foto:Marianka Peters)

Goudse raadsleden zwaaien af met onderscheiding

  •   keer gelezen

GOUDA • Bij het scheiden van de politieke markt zijn verschillende afzwaaiende gemeenteraadsleden koninklijk onderscheiden. Gouda zag in totaal veertien volksvertegenwoordigers vertrekken.

Burgemeester Pieter Verhoeve had er maandag een drukke avond mee. Met zoveel raadsleden die na een kortere of langere periode iets anders gaan doen, was het een drukte van belang. Koninklijke onderscheidingen gingen er naar de heren Ed de Lange, Mohamed Mohandis en Huibert van Rossum. Zij werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 

De Koninklijke onderscheiding kregen zij voor hun langdurige inzet als volksvertegenwoordiger. De versierselen kregen zij uitgereikt door burgemeester Pieter Verhoeve. Zij hebben drie raadsperiodes of langer deel uitgemaakt van de gemeenteraad. Een periode waarin ze ieder op hun eigen manier aan de verbetering van Gouda als stad hebben bijgedragen.

Ed de Lange
Ed de Lange is bijna 20 jaar raadslid geweest namens Gouda’s 50+ partij. Deze lokale partij richtte hij in 1997 op. Vijf jaar later, in mei 2002 kwam hij in de gemeenteraad en werd hij tevens fractievoorzitter.

Mohamed Mohandis
Op 16 maart 2006 werd Mohamed Mohandis voor het eerst beëdigd als raadslid. Mohandis is in totaal 10,5 jaar raadslid geweest in Gouda voor de Partij van de Arbeid. Van 20 september 2012 tot 23 maart 2017 is hij lid geweest van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de PvdA, waarna hij in 2018 opnieuw verkozen werd als raadslid voor de PvdA in Gouda. Een politieke loopbaan om trots op te zijn.

Huibert van Rossum
Huibert van Rossum is 12 jaar raadslid geweest namens het CDA, tevens was hij fractievoorzitter. De expertise die hij binnenbracht vanuit zijn werk bij het Rotterdamse Havenbedrijf zette van Rossum in de gemeenteraad in op dossiers als energietransitie, veiligheid, milieu en duurzaamheid.

Astrid van Eersel
Er namen meer raadsleden afscheid van de gemeenteraad. Ook Astrid van Eersel was meer dan drie raadsperiodes volksvertegenwoordiger in Gouda. Omdat zij in 2007 al een koninklijke onderscheiding had ontvangen voor haar maatschappelijke inzet, ontving zij uit handen van burgemeester Verhoeve een zilveren stadhuisspeld. Van maart 1998 tot 2006 was zij twee raadsperiodes lid namens de VVD. In 2010 werd zij beëdigd als raadslid voor Gouda’s 50+partij, waarvan zij van 2018 tot de zomer van 2021 tevens fractievoorzitter was. Sinds afgelopen zomer was zij fractievoorzitter van Onafhankelijk Gouda (afsplitsing).

Nog meer afzwaaiers
Vervolgens werd tijdens de bijzondere bijeenkomst ook afscheid genomen van Petra Hamm (CU), Marc de Groot (VVD), Marja van Dijk (Gouda Vitaal), Niels Honkoop (CDA), Annemieke Mul (GroenLinks), Eppy Boschma (CDA), Wout Schonewille (CU), Christiaan Quik (CU), Lenny Roelofs (SP), Jacques Rozendaal (SGP). Allen hebben te kennen gegeven hun expertise in de toekomst op andere plekken in te zetten.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten