• Er is een proefsleuf gegraven, waarbij  een 17e eeuws  straatje met ijsselsteentjes werd aangetroffen
• Er is een proefsleuf gegraven, waarbij een 17e eeuws straatje met ijsselsteentjes werd aangetroffen Foto: Marianka Peters

Vergroening Achter de Waag gestart

10 jan, 22:59 Algemeen 210 keer gelezen

GOUDA • Een wir-war aan geparkeerde fietsen, scooters, aanhangwagens en opslag van terrasmeubilair. Kortom, Achter de Waag is het een rommeltje. Maar dat gaat binnenkort veranderen. 

De gemeente en de binnenstadondernemers willen van het versteende plein een eigen plek met rustiek karakter naast de Markt maken. Met aandacht voor water, groen en gezelligheid. 

Ook in een door de gemeente uitgeschreven enquete. laat 45 procent van de respondenten weten het zeugwater weer terug te willen Achter de Waag.
39 procent koos voor ‘groen’ en 16 procent koos voor Ruimte en ontmoeting (terras bankjes, spel). In totaal deden er bijna 300 Gouwenaars mee aan de enquete.

Op de schop

Omdat de verandering veel geld en ook tijd kost, gaat het plein in fases op de schop.
Alvorens ook maar één schop in de grond te steken, dient archeologisch onderzoek plaats te vinden, waarmee afgelopen maandag is begonnen.
En direct was het raak. “We hebben een proefsleuf gegraven van 60 centimeter diep, op de plek waar de bomen moeten komen,” aldus archeoloog Marcel van Dasselaar van de archeologische vereniging Golda. “De Waag is gebouwd in 1668. Toen de oude waag er nog stond, stonden er ook zo’n vier á vijf (pottenbakkers) huisjes. Dat verklaart ook het 17e eeuwse straatje van ijsselsteentjes, die we hebben aangetroffen. Maar ook heel veel scherven en pijpenkoppen hebben we aangetroffen. Best wel  bijzonder zo’n straatje vlak onder het maaiveld aan te treffen.”

Lees het hele verhaal woensdag in HK Goudse Post

Marianka Peters

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie