<p>Cleme Wermers, Peter Tuithof, Joey Caspers schitteren op de poster &#39;Als de brandweer...&#39;</p>

Cleme Wermers, Peter Tuithof, Joey Caspers schitteren op de poster 'Als de brandweer...'

(Foto: Sven van der Vlugt Fotografie)

Kijkje in de keuken van brandweer Gouda

  •   keer gelezen

GOUDA • Van het zoeken naar een trouwring die in een ondergrondse vuilcontainer is gevallen tot het blussen van een grote brand aan de Marconistraat. In het realityprogramma ‘Als de brandweer..’ wordt een kijkje in de keuken van de brandweer gegeven. In de nieuwe serie is de hoofdrol voor de brandweer Gouda en Hillegom.


Vorig jaar was de eerste serie ‘Als de brandweer’ bij RTL5  te zien, waarin de brandweer Rotterdam, naast bodycams, ook  door een cameraploeg werd gevolgd tijdens 24 uursdiensten. “Dat bleek geen succes omdat de opnamen niet veel toegevoegde waarde hadden”, vertelt de Goudse bevelvoerder Peter Tuithof. 

“Dus toen wij gevraagd werden om deel te nemen, is besloten om alleen gebruik te maken van bodycams, zodat je echt de handelingen kunt zien .die we verrichten. Voorwaarde tot deelname was dat alle ploegleden zich er prettig bij zouden voelen.” Binnen de veiligheidsregio Hollands Midden was er enige weerstand voor deelname aan de realityserie, waardoor uteindelijk twee kazernes overbleven. 

Specialismen
Dat de keus voor de vervolgserie op Gouda is gevallen, is volgens brandweerman Tjeerd Spruijt een logische. “Wij hebben zoveel specialismen in huis, waarvan de meeste te zien zullen zijn, alleen hadden we nog een mooie duikuitruk gewenst, maar dat zat er niet in.”

Bij iedere uitruk werd de bodycamera ingeschakeld. “In het begin een beetje onwennig, extra opletten wat je zegt en goed kijken dat je de juiste veiligheidsmiddelen draagt, maar dat wende snel. Met de Gopro bodycamera nemen we alles op en terug op de kazerne worden de bestanden uitgelezen en op een harde schijf gezet.”

“Die wordt opgehaald en daarvan wordt een grove montage gemaakt,” vult Peter aan. “Die bekijken we met de ploeg. Ik geef dan nog een toelichting op de uitruk. We houden  ten allen tijde de regie in eigen  handen, als we een item niet geschikt vinden voor uitzending, dan gebeurt het ook niet. Er is dus geen enkele opname die wij niet gezien en goedgekeurd hebben. Daarnaast hebben we ons ook te houden aan de privacyregels, ook voor burgers.”

Wederzijds respect
Een jaar filmen levert een schat aan materiaal op, maar na montage bleven er zes afleveringen over, maar er is nog materiaal over voor twee extra afleveringen. Het is nog niet zeker dat de samenwerking met een jaar wordt verlengd. Dit hangt van meerdere factoren af, waardoor nog niet met zekerheid te zeggen valt dat er nog een jaar wordt gefilmd. Mocht er een derde seizoen komen, gaan wij hier over in gesprek. De samenwerking is ons goed bevallen,” stelt Peter.”Wij konden rekenen op wederzijds respect.”

In de eerste aflevering zien we onder meer een bijzondere reddingsactie van twee trouwringen, erfstukken in dit geval, die per ongeluk in een ondergrondse afvalcontainer zijn beland, een grote brand aan de Marconistraat en een ongeval op de Gouderaksedijk, waar een auto onder aan de dijk tegen een huis tot stilstand komt.

De eerste aflevering van ‘Als de brandweer..’ is te zien op donderdag 2 september op RTL5 om 20.30 uur.

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten