De OLV Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan sluit de deuren. Foto: Marianka Peters
De OLV Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan sluit de deuren. Foto: Marianka Peters

OLV Hemelvaartkerk definitief dicht

Algemeen 797 keer gelezen

Het hing al langere tijd in de lucht, maar nu is het definitief. De OLV Hemelvaartkerk aan de Krugerlaan sluit na 40 jaar definitief haar deuren. Op zondag 31 januari zal de laatste eredienst worden gehouden. Vanaf dat moment is de gehele Goudse Rooms Katholieke gemeenschap verenigd in de parochiekerk H. Joseph aan het Aalberseplein.

Door Marianka Peters

Gouda - Vijftien jaar na de sluiting van de Sacramentskerk in Korte Akkeren, is nu ook het doek gevallen voor de rk-kerk aan de Krugerlaan. Als oorzaak wordt genoemd het steeds verder teruglopende aantal parochianen dat hier de vieringen bijwoont in combinatie met de oplopende exploitatiekosten, het beperkt aantal leden van het pastoraal team en vrijwilligers. “Na veertig jaar blijkt de vitaliteit van de lokale gemeenschap te gering om de kerk volwaardig te laten blijven functioneren,” stelde Frank Marcus, vice-voorzitter bestuur Parochie St. Johannes de Doper, tijdens de nieuwjaarsdienst. Vorig voorjaar heeft de parochie aan de bisschop een aanvraag tot onttrekking gestuurd. Daarop heeft het bisdom in het najaar een hoorzitting gehouden. Zowel de priesterraad als het kapittel hebben positief geadviseerd op het verzoek, waarna Mgr. Van der Hende toestemming heeft gegeven voor de onttrekking aan de eredienst van de kerk.

“Het is voor velen een zware en voor velen pijnlijke stap, maar helaas onvermijdelijk. Nu willen we ons met zijn allen gaan richten op de toekomst in het Goudse en het verleden snel waardig afsluiten.” De laatste viering in de OLV Hemelvaartkerk is op zondag 31 januari om 11.00 uur. De bisschop hoopt in deze viering te kunnen voorgaan. “Op Maria Lichtmis, dinsdag 2 februari om 19.00 uur zullen we met een lichtprocessie kenmerkende religieuze objecten uit de OLV Hemelvaartkerk overbrengen naar de H. Josephkerk aan het Aalberseplein, waaronder het Mariabeeld, de altaarsteen, het evangelieboek en natuurlijk de H. Communie in de monstrans. Ze zullen op het Aalberseplein een mooie plek krijgen,” adus Marcus. Op zondag 7 februari 11.00 worden de parochianen uit de OLV Hemelvaarkerk met een feestelijke mis met bijzondere muziek en museale altaarobjecten, inclusief het gerestaureerde ciborium, van harte welkom geheten op het Aalberseplein. Inmiddels zijn er werkgroepen bezig met de ontruiming en herbestemming van inventaris en het kerkggebouw. “Wij willen in januari met objecten en foto’s in de Voorhof van de kerk aan de Krugerlaan aandacht besteden aan de geschiedenis van alle katholieke kerken in Gouda. Heeft u nog foto’s of objecten van één van die gebouwen, willen we deze graag lenen. Stuur een mail of bel ons locatiesecretariaat, dan halen we het op.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Swim to Fight Cancer vindt plaats op zaterdag 22 juni. Er wordt geld opgehaald voor onderzoek naar kanker.
Swim to Fight Cancer: Zwemmen in Museumhaven voor onderzoek en lokaal doel Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Een monument verduurzamen lastig, maar wordt gemakkelijker, zegt Gouda Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag in Gouda: programma op de Markt en dit is er verder te doen Nieuws 15 uur geleden