<p>Liu Jun van Dasselaar springt een gat in de muur, euh, in de lucht na kovende reacties op haar boek, Foto: Patrick Meijboom</p>

Liu Jun van Dasselaar springt een gat in de muur, euh, in de lucht na kovende reacties op haar boek, Foto: Patrick Meijboom

(Foto: )

Goudse juf schrijft en tekent voorleesboek

  •   keer gelezen

Nieuwsgierigheid en verbeeldingskracht, dat is wat de Goudse Liu Jun van Dasselaar hoopt over te brengen op kinderen. Aan verbeeldingskracht ontbreekt het de jonge schrijfster niet. Afgelopen maand verscheen haarr eerste kinderboek ‘Het gat in de muur’.


Gouda -  “Ik vind het zo jammer te zien dat kinderen tijdens hun basisschoolperiode hun fantasie langzaam kwijtraken en dat kinderen die wat minder goed zijn in taal en rekenen vaak minder plezier beleven aan school. Als ik die kinderen iets wil meegeven, is het wel nieuwsgierig te blijven en hun fantasie te blijven gebruiken.” 

Liu Jun neemt geen halve maatregelen om kinderen hierbij te helpen. Ze is groepsleerkracht op een basisschool, geeft muziekles, studeert omgangskunde en heeft deze maand haar eerste kinderboek uitgegeven. “Het boek heet ‘Het gat in de muur’ en is een voorleesboek over een nieuwsgierig draakje dat een bos in gaat waarvan iedereen denkt dat het gevaarlijk is. Ik heb het geschreven voor kinderen van 5 tot 9 jaar en heb de illustraties in het boek zelf getekend.” 

Hoewel ze pas 23 jaar oud is, heeft Liu Jun al een hele tafel vol liggen met boekjes en verhalen die ze vanaf haar jonge jaren heeft gemaakt. Stuk voor stuk stralen ze veel zorg en plezier uit. “Sinds ik leerde schrijven, kan ik helemaal opgaan in het maken van verhalen. Ook vertelden mijn broertje, zusje en ik vaak zelf-verzonnen verhalen aan elkaar. Zo is ook het verhaal over het nieuwsgierig draakje ontstaan, in een tentje op een vakantie in Frankrijk zes jaar geleden. Tijdens mijn PABO-opleiding heb ik het op papier gezet en afgelopen jaar heb ik er de plaatjes bij getekend, allemaal met de hand.” 

Om het boek daadwerkelijk te kunnen laten drukken startte Liu Jun een crowdfundingsactie. Meer dan 100 donateurs meldden zich aan. Dat schiep natuurlijk wel verwachtingen. “Heel fijn dat ik zoveel steun kreeg, maar die donateurs dachten misschien ook zoiets van ‘eerst zien, dan geloven’. Nou, nu kunnen ze het resultaat zien. En gelukkig zijn de eerste reacties erg positief. Toch wel fijn als niet alleen je ouders zeggen dat ze het een leuk boek vinden”, lacht Liu Jun. 

Nog leuker waren de reacties van de kinderen aan wie Liu Jun het verhaal voorlas. “Ze gingen helemaal op in het verhaal en begonnen zelfs het draakje hardop aan te moedigen. Het leverde ook leuke gesprekjes op met de kinderen over vriendschap en moed. En van hun ouders hoorde ik dat de kinderen er thuis nog over hadden verteld.” Voor iemand die kinderen plezier wil laten beleven aan de basisschoolperiode, is dat natuurlijk het grootste compliment. 

‘Het Gat in de Muur’ is te koop bij boekhandel Verkaaik en via de website van Liu Jun (www.liujunart.nl)

Door Remco van Gastel

leuke gesprekjes met kinderen over moed en vriendschap

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier