• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig).
• Organisatoren Mathieu Dekker, Rob den Houter, Peter Boersma en Christien Luk (v.l.n.r) zijn er klaar voor. (Organisator Marco niet aanwezig). Foto: Hester Hage

Zestiende editie Strips op de Markt op 5 mei: ‘Dag vol stripverhalen, tekenaars en cosplayers’

Nieuws 1.175 keer gelezen

GOUDA • Stripliefhebbers en verzamelaars opgelet: ‘Strips op de Markt’ strijkt op 5 mei neer op de Markt voor de zestiende editie van het evenement. Die dag staan er meer dan honderd kramen met onder andere boeken, puzzels en nieuwe uitgaven.

Het wordt een dag vol stripverhalen, tekenaars, cosplayers, een stripbeurs, stripveiling, unieke beursedities en twee Goudse stripbieren, vertellen de organisatoren. 

De hoofdgast van dit jaar is stripheld Storm. Bezoekers kunnen de tekenaars Apri Kusbiantoro, Romano Molenaar en Martin Lodewijk ontmoeten en hun werk laten voorzien van een tekening. Speciaal voor het evenement verschijnt een beurseditie van het Storm-album ‘De ruimte van Klein’, met een speciaal Gouds omslag.

Binnen en buiten
Dit jaar zijn bijna veertig tekenaars aanwezig. Ze bevinden zich in de Burgerhal onder het stadhuis en op het daarop aansluitende plein buiten. Naast de eerdergenoemde Storm-tekenaars, onder andere ook Robert van der Kroft, Gerben Valkema, Peter Nuyten, D’Auwe, Marc Verhaegen, Robbert Damen en Eric Heuvel. Het volledige overzicht is te vinden op onderstaande website.

Het Gouds Stripbier krijgt ook dit jaar twee edities. Dit bier wordt ieder jaar speciaal gebrouwen voor het evenement. De bieretiketten staan uiteraard in het teken van Storm en zijn getekend door Romano Molenaar. Beide verkrijgbaar bij de infostand.

Gouds Bevrijdingsverhaal
Eric Heuvel, onder andere bekend van vele strips over de Tweede Wereldoorlog, maakte speciaal voor Strips op de Markt een tekening van een specifiek Gouds Bevrijdingsverhaal. Deze prent op A3 formaat is in beperkte oplage verkrijgbaar bij de infostand op de Markt. Lees dat verhaal onder dit artikel. 

De jaarlijkse stripveiling maakt ook dit jaar weer onderdeel uit het van het programma. Op de markt zullen om 13.30 uur de kavels worden geveild. De veilingmeester is The Dutch Lucky Luke.

De kavellijst bestaat uit klassieke strips en actuele uitgaven. Een van de hoogtepunten is een originele pagina van een Storm-verhaal, van de hand van Romano Molenaar en Jorg de Vos. Ook staan originele tekeningen van het bieretiket en speciaal voor Strips op de Markt gemaakte prenten op de veilinglijst. 

Strips op de Markt   Zondag 5 mei 2024 | 10.00 uur tot 17.00 uur | Markt in Gouda; kramen rondom het stadhuis | www.stripsopdemarkt.com  


Bijschrift - Eric Heuvel, onder andere bekend van vele strips over de Tweede Wereldoorlog, maakte speciaal voor Strips op de Markt een tekening van een specifiek Gouds Bevrijdingsverhaal. 

‘Soms zijn er van die bijzondere verhalen die lang in je hoofd kunnen blijven hangen. Een van die verhalen is een opvallende gebeurtenis die tijdens de ‘bevrijding’ van Gouda op 5 mei 1945 zou hebben plaatsgevonden. Bevrijding staat hier niet voor niets tussen aanhalingstekens omdat Gouda niet op 5 mei bevrijd is door binnentrekkende en gewapende geallieerde militairen, zoals we dat in zo veel Europese steden wel hebben gezien.
Een bekend verhaal is dat van de ‘eenzame Canadese motorrijder’ die alleen, op 5 mei over de Markt rondjes heeft gereden. Zo gaf hij iedereen het gevoel dat Gouda eindelijk van het Duitse juk verlost was. In de loop der jaren heeft dat verhaal zich in het collectieve geheugen van de Gouwenaar vastgezet, maar of het echt is gebeurd?
Een aantal Duitse militairen had zich tot op het laatst nog verschanst in Hotel de Zalm op de Goudse Markt. Op deze prent zien we de toenmalige burgemeester James, die de laatste aanwezige Duitse militairen eigenhandig verwijderde.’ De prent is verkrijgbaar is op 5 mei voor 11,95 (zeer beperkte oplage).

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden