In Museum Gouda zijn binnenkort meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. De tentoonstelling Hete Vuren opent op 25 mei.
In Museum Gouda zijn binnenkort meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. De tentoonstelling Hete Vuren opent op 25 mei. Foto: Frans Pegt

Kunstwerken uit het Rijksmuseum naar Museum Gouda voor ‘Hete Vuren’

Nieuws 481 keer gelezen

GOUDA • In Museum Gouda zijn binnenkort meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum te zien. De tentoonstelling Hete Vuren opent op 25 mei.

De relatie tussen mens en vuur vormt de rode draad door de expositie: op sommige kunstwerken niet meer dan een flakkerende kaars, op andere verwoestende vlammen. Ook laat het museum met stukken uit de eigen collectie zien hoe Gouda zelf gevormd is door vuur. 

Spelen met vuur
De schilderijen geven een inkijk in het leven van toen en laten tegelijk zien hoe kunstenaars zelf ook speelden met vuur, om een bepaalde sfeer neer te zetten of symboliek toe te voegen, zegt het museum.

‘Naast overkoepelende thema’s als huiselijk vuur en de vernietigende kracht van vuur, wordt ook ingezoomd op de Goudse industrie. Vuur was onmisbaar voor de pijpenmaker of plateelbakker.’

(On)bekende meesters
Uit de collectie van het Rijksmuseum zijn werken van Jan Steen, Gerard Dou, Jacob Maris en Jozef Israëls te zien, naast relatief onbekende schilders zoals Anthony Oberman, Hendrik Jacobus Scholten en Willem Alexander Liernur.

Uit de eigen collectie toont Museum Gouda onder meer werk van Isaac Israels en Jan Toorop. Van Toorop is een zestal levendige lithografieën te zien van arbeiders die aan het werk zijn in de Goudse Stearine Kaarsenfabriek aan het begin van de 20ste eeuw.

Laatste in een reeks
Hete Vuren is de laatste in een reeks reizende tentoonstellingen over de elementen aarde, water, lucht en vuur. Hiervoor werken stadsmusea uit Bergen op Zoom, Harlingen, Hoorn, Zutphen, Venlo en Gouda samen met het Rijksmuseum. 

De selectie uit het Rijks is voor elk museum gelijk, maar de manier waarop de tentoonstelling wordt ingericht en aangevuld met werken uit de eigen collectie is uniek. ‘Zo vertelt Hete Vuren in Gouda een geheel eigen verhaal’, aldus het stadsmuseum. 

Museum Gouda | 25 mei 2024 tot en met 15 september 2024 | 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden