Diverse kunstwerken die te zien zijn in de tentoonstelling 'Koninklijke kunst - Wilhelmina en de Haagse school', zijn verweven met de koloniale geschiedenis.
Diverse kunstwerken die te zien zijn in de tentoonstelling 'Koninklijke kunst - Wilhelmina en de Haagse school', zijn verweven met de koloniale geschiedenis. Foto: Aangeleverd

Thema-avond over kunst, koningshuis en koloniaal verleden bij Museum Gouda

Nieuws 510 keer gelezen

GOUDA • Diverse kunstwerken die te zien zijn in de tentoonstelling ‘Koninklijke kunst - Wilhelmina en de Haagse school’, zijn verweven met de koloniale geschiedenis. Daarom organiseert het museum een thema-avond over het onderwerp. 

De tentoonstelling werpt licht op de band tussen kunst en koningshuis tijdens de regeerperiode van koningin Wilhelmina (1890-1849). Wilhelmina was als vorstin der Nederlanden ook het gezicht van overheersing in de toenmalige koloniën. 

Culturele erfenis
Diverse kunstwerken in de tentoonstelling zijn verweven met deze geschiedenis. Op 21 maart 2024 organiseert Museum Gouda daarom de thema-avond ‘Koninklijke Kunst en kolonialisme’, in samenwerking met Museum Sophiahof, dat zich richt op de culturele en historische erfenis van ons koloniale verleden in voormalig Nederlands-Indië, het huidige Indonesië.

Koningin Wilhelmina (1880-1962) was bijna 58 jaar koningin van Nederland. Schilderijen van Wilhelmina werden verspreid over de Nederlandse koloniën om het idee van eenheid binnen het Nederlands koninkrijk uit te dragen. Op de thema-avond in Museum Gouda worden voorbeelden van deze koninklijke propaganda en de bijbehorende symboliek besproken én de kritische kanttekeningen rondom het presenteren van deze werken als museum.

Programma
Museum Sophiahof heeft kennis over de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië/Indonesië gebundeld in hun programmalijn The Explainers. Een avond met The Explainers is een combinatie van historische duiding, interactie en reflectie. Op het programma in Gouda staan onder meer een interview met cultuurhistorica Maria Rey-Lamslag en een spoken word door dichter Lisa van Tongeren. De avond in Gouda is voor het Haagse Museum Sophiahof de eerste editie buiten de deur. 

Museum Gouda | Donderdag 21 maart 2024 | Tijd 19.00 uur – 21.30 uur | Tickets 5 euro

Zie ook: museumgouda.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden