Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Koninklijke kunst naar Museum Gouda

Nieuws 1.322 keer gelezen

GOUDA • In Museum Gouda is deze herfst kunst van de koning te zien. ‘Niemand minder dan de koning heeft zijn kunstcollectie uitgeleend aan ons eigen stadsmuseum’, schrijft Museum Gouda. De kunstcollectie is te zien van 7 oktober 2023 tot 5 mei 2024. 

Kunst en koningshuis zijn namelijk nauw met elkaar verbonden. Het Koninklijk Huis bezit -net als Museum Gouda- een Haagse School-verzameling. Normaal zijn deze kunstwerken achter gesloten paleisdeuren, maar voor één keer komen ze naar het museum.

‘Hoogtepunt is de indrukwekkende kast die de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio schonk aan koningin Wilhelmina en prins Hendrik toen zij trouwden in 1901. In de kast zitten maar liefst 116 kleine kunstwerken’, schrijft Museum Gouda. ‘Traditioneel werden de Oranjes op feestdagen overladen met de meest prachtige cadeaus van over de hele wereld, en ook die zijn te zien in het museum.’ Ook is een schilderij van Wilhelmina uit 1929 te zien. Koningin Wilhelmina kreeg les van Haagse kunstenaars en werd uiteindelijk in 1932 werkend lid van de Haagse kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, “de bekroning op mijn werk”, zoals ze zelf zei.  

Dankzij bruiklenen van onder meer de Koninklijke Verzamelingen, Paleis Het Loo, Rijksmuseum, Drents Museum, Museum Catharijneconvent en van enkele particulieren, is deze selectie kunstwerken en gebruiksvoorwerpen in Museum Gouda te zien, die niet eerder in deze samenstelling getoond werd. De werken bieden een persoonlijk inkijkje in de kunstcollectie van het Koninklijk Huis.

Kijk hier voor meer informatie.

Het schilderij dat koningin Wilhelmina in 1929 schilderde. 


De Pulchri-kast

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden