• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering.
• De bouw van het Ecopark is tijdelijk stopgezet door een instabiele fundering. Foto: Gemeente Gouda

Ecopark wordt afgebouwd, kosten 4,6 miljoen extra

Nieuws 1.378 keer gelezen

GOUDA • Het Ecopark, dat naast het huidige afvalbrengstation aan de Goudkade komt te staan, wordt afgebouwd. De raad kiest voor de optie om de constructie op poeren volledig te onderheien. Dat bleek woensdagavond tijdens de de raadsvergadering. 

De raad kiest daarmee voor zekerheid. In 2021 begon de bouw van het nieuwe Ecopark. In maart dit jaar werd de bouw tijdelijk stopgezet. Er werd bij de bouw van het Ecopark voor een duurzame optie gekozen; een fundering op poeren. Dat bleek niet stevig genoeg te zijn. De optie waar de raad nu voor kiest zou op de plek van het Ecopark stabiel en voorspelbaar zijn. Met deze constructie kan het Ecopark binnen 9 maanden worden afgebouwd. Hiervoor is een aanvullend bedrag van 4,6 miljoen nodig. 

‘We willen geen experimenten meer. We willen nu gaan voor zekerheid, ondanks de hoge kosten die het met zich meebrengt,” zegt Theresia Uittenbroek Kamphuis, fractievoorzitter Gouda Vitaal. De fractie SGP heeft ‘knarsetandend’ toegestemd, aldus fractievoorzitter Harold Hooglander. “Omdat de andere alternatieven nog slechter waren. We gaan zeker nog terugkomen op het proces, want daar zijn we buitengewoon kritisch op. Voor de extra 4,6 miljoen is verantwoording nodig naar de burgers, dat gesprek moeten we met elkaar gaan voeren.”

Met het Ecopark zet Gouda een belangrijke stap naar het slimmer omgaan met afval, zegt Redouan Allaoui (GroenLinks). “Ook wij betreuren de kosten. Maar op de lange termijn bespaart het niet alleen kosten, maar is het ook goed voor het milieu. Gouda zet hiermee een belangrijke stap naar circulaire economie.”

De bouw van het Ecopark is een complex en innovatief project, meldt de gemeente. Bij het ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid en herbruikbaarheid van materialen. Ook moet het Ecopark CO2-neutraal zijn. “Zulke complexe projecten vragen om een strakke bestuurlijke aansturing. Daar ben ik me nu meer dan ooit van bewust en daar heb ik ook persoonlijk van geleerd”, aldus Klijmij-van der Laan.

Op dit moment kunnen inwoners hun grofvuil nog steeds kwijt bij het bestaande afvalbrengstation aan de Goudkade. In de komende periode wordt dat mogelijk een andere locatie. Hiervoor is contact geweest met de gemeente Waddinxveen en het bedrijf Gouda Refractories. Ook wordt er nog gedacht aan andere oplossingen, zoals het grofvuil aan huis op halen. Daar worden bewoners nog over geïnformeerd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden