Gouda reserveert 2,4 miljoen voor het het oplossen van 'kleine, dagelijkse ergernissen' in de openbare ruimte
Gouda reserveert 2,4 miljoen voor het het oplossen van 'kleine, dagelijkse ergernissen' in de openbare ruimte

Gouda reserveert 2,4 miljoen voor herstelacties in de openbare ruimte

Nieuws 971 keer gelezen

GOUDA • Loszittende stoeptegels, plassen water op de weg na een regenbui en kapotte straatverlichting: het zijn volgens de gemeenteraad veelgehoorde klachten van inwoners van Gouda. Gouda reserveert 2,4 miljoen euro voor het oplossen van deze ‘kleine dagelijkse ergernissen’ die bewoners ervaren. 

Het gaat om een incidentele uitgave, specifiek voor het dagelijks onderhoud. Iets dat de laatste jaren minder aandacht heeft gekregen in de stad. Hiervoor wordt een deel van het positieve financiële resultaat van de gemeente in 2022 gereserveerd. Dat werd duidelijk tijdens de raadsvergadering woensdagavond. VVD diende samen met GBG, GoudaVitaal en Gouda Positief een amendement in. Deze kreeg brede steun in de raad.

Veelgehoorde klacht
In zowel 2012 als 2015 is door de raad besloten om te bezuinigen op het dagelijks onderhoud in de stad. Later is besloten om de ontstane achterstanden door het lagere onderhoudsniveau terug te draaien. Sindsdien is er nog maar beperkt gewerkt aan het inhalen van de achterstanden en zijn deze nog maar deels ingehaald, stellen de indieners.

De staat van de openbare ruimte is een veelgehoorde klacht bij inwoners, beschrijft het amendement. Voorbeelden van ergernissen die worden aangehaald zijn losliggende tegels, plassen op straat na regenbuien, beschadigde bankjes of straatverlichting en de onderhoudsstaat van speel- en recreatieplekken. 

Het gereserveerde bedrag is specifiek bedoeld om een incidentele impuls aan het dagelijks onderhoud, benadrukt Kevin de Jonge (VVD). ‘We zien dat het hoognodige werk dat de stad verdient, nu soms blijft liggen en niet de aandacht krijgt.’

Lat lager gelegd
Wethouder Klijmij - van der Laan erkent de noodzaak. ‘Het gaat om de kwaliteit van de buitenruimte en die is ons lief. Tegelijkertijd heeft de raad ook vanuit bezuinigingen vastgesteld dat we de lat wat lager hebben gelegd en dat is te zien. Dat zijn keuzes geweest.’ Hij benadrukt dat het belangrijk is dat het gaat om incidenteel geld. ‘Als je het hebt over structurele aanpassingen, dan heb je het over andere bedragen en structurele middelen. Met incidenteel geld kan er nog aardig wat.’

Hij schetst een beeld van de werkzaamheden die met dit bedrag gerealiseerd kunnen worden: ‘Denk aan herstelwerkzaamheden voor voet- en fietspaden, maar ook maaiacties, het verven of herstellen van bankjes of het verwijderen van graffiti.’ Het gaat volgens Klijmij - van der Laan om ‘het oplossen van kleine ergernissen, die kunnen helpen de stad mooier te maken.’

De Jong (SGP) liet weten dat zijn fractie er ‘dubbel in zit’. ‘Het doel is goed, maar tegelijkertijd gaat dit om structureel onderhoud van de stad dat beter zou moeten. Dat hoor je als gemeente structureel te regelen. Niet alleen op het moment dat het kan.’ Het college komt terug met een plan waaraan met dit bedrag gewerkt kan worden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden