• Jari de Hoog van het Coornhert Gymnasium.
• Jari de Hoog van het Coornhert Gymnasium. Foto: Sandra Zeilstra

Een nagebootste VN-conferentie op het Coornhert: ‘Een frisse blik op grote onderwerpen’

Algemeen 1.131 keer gelezen

GOUDA • Een VN-conferentie waarbij de deelnemers een liedje moeten zingen als ze te laat komen of door een ander heen praten. In Gouda gebeurt het al. Tenminste, dit is één van de regels op de COMUN, die in februari 2023 op Coornhert Gymnasium plaatsvindt. De COMUN is een nabootsing van een VN-conferentie, waarin scholieren de rol van diplomaten spelen. ‘Maar degene die deze karaoke-straf krijgen, mogen het liedje zelf kiezen. En een dansje doen mag ook’, lacht de 15-jarige Jari de Hoog. Hij is één van de tientallen leerlingen van Coornhert Gymnasium die helpt met de organisatie van de COMUN. 

De conferentie wordt volgens Jari niet alleen ‘super leuk’, maar kent ook behoorlijk ambitieuze doelen. ‘We hopen uit te komen op meer dan 300 deelnemers, uit binnen- en buitenland. De aanmeldingen komen overal vandaan, van Groningen tot Zuid-Limburg, maar ook uit Oeganda, Noorwegen en Italië. De deelnemers blijven 3 dagen in Gouda en slapen dan bij andere leerlingen in huis.’ 

Verdiepen 
Deelnemers aan de conferentie zijn uitsluitend middelbare scholieren, met als belangrijkste eis dat ze de Engelse taal goed beheersen. De scholieren gaan zich overdag namelijk buigen over grote onderwerpen, zoals de oorlog in Oekraïne, de overstromingen in Pakistan en de inflatie in het Westen. ‘De deelnemers gaan uiteen in allerlei commissies over actuele onderwerpen, waarbij oudere leerlingen de commissies voorzitten.

Iedere deelnemer krijgt een land toegewezen om te vertegenwoordigen bij discussies over een aantal onderwerpen. Welk land dit is, horen ze al een paar weken van tevoren, zodat ze tijd hebben zich goed te verdiepen in dat land. Je krijgt dan niet je eigen land, omdat we willen leren vanuit een ander perspectief naar de wereld kijken. Dat maakt het juist leuk.’ 

Culturen
Op zondag 12 februari vindt de slotconferentie plaats, waarbij zo’n 100 scholieren gaan debatteren over de 3 belangrijkste oplossingen. Wat er met die oplossingen gebeurt? ‘Waarschijnlijk niets, maar dat is niet zo erg. Het grootste doel is dat we meer leren over andere culturen en dat we sociale contacten opdoen. Ik heb nog steeds contact met mensen die ik hier vorig jaar heb ontmoet.’ Voor de deelnemers daarom erg fijn dat de COMUN voor het eerst in 3 jaar weer in fysieke vorm kan plaatsvinden. Dat ze misschien een keer een liedje moeten zingen, accepteren ze dan maar.

Bezoekers zijn trouwens welkom en dat geldt zeker ook voor mogelijke sponsoren. 

Meer informatie? Klik hier.  

Over COMUN
In februari 2023 vindt de jaarlijkse Coornhert Model United Nations (COMUN) plaats. Een Model United Nations-conferentie is een simulatie van de Verenigde Naties. Middelbare scholieren uit Nederland en het buitenland komen naar Gouda om de rol van diplomaat op zich te nemen. Zij debatteren over actuele problemen om samen tot een oplossing te komen.

Remco van Gastel

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden