Inez Meter
Inez Meter Foto: Marlanka Peters

Inez Meter: Vaarwel grande dame

Algemeen 2.540 keer gelezen

G0UDA - Inez Meter, grande dame van de poëzie is op 10 oktober overleden. Inez Meter was de eerste Goudse Stadsdichter die in 2003 werd verkozen. Zij overleed slechts 9 dagen vóór haar 97e verjaardag.

 Inez was alom geliefd en werd door menigeen bewonderd. Inez was zeer bescheiden over haar werk die ze ‘schrijfsels en plaksels’ noemde. In wekelijkheid was zij een kunstenaar van de poëzie.  

Gouda zal Inez Meter om meer blijven herinneren. Ze was lid van de vroegere culturele Raad en stond van daaruit aan de wieg van acties voor het behoud van de oude begraafplaats in aan de Prins Hendrikstraat in Korte Akkeren die dreigde te verdwijnen. Inez was gefascineerd door de dood waarover zij veelvuldig schreef. “De dood heeft iets mystieks. Het is ons einde en dat betekent dat je de doden moet laten rusten, ”zei Inez als reactie op de voorgenomen naamsverandering van begraafplaats  IJsselhof.

In 2003 werd zij gevraagd voor de eervolle functie van stadsdichter van Gouda. Haar teksten zijn op vele plaatsen in de binnenstad te lezen. Zij haalde de vriendschap weer aan met Leo en Tineke Vroman die heeft geleid tot een hernieuwde kennismaking met zijn geboortestad Gouda. Drie jaar geleden brachten alle voormalige stadsdichters van Gouda een hommage aan de Grande Dame van de poëzie met een speciaal gedicht. Aanleiding hiertoe was de bibliofiele dichtbundel ‘Leef Tijd’ die door de Drukkerswerkplaats werd geproduceerd. Voor al haar inspanningen en betrokkenheid bij de stad werd zij in 2015 benoemd tot Ereburger van de stad Gouda. In een reactie zei voormalig stadsdichter Pieter Stroop van Reenen dat Gouda haar zal gaan missen.

Ook andere  voormalige stadsdichters spreken hun bewondering   voor Inez uit. Hanneke Leroux; ‘De gedichten van Inez hebben geen titels en geen hoofdletters. Het zijn stuk voor stuk prachtige ontroerende gedichten, soms met een door haarzelf vervaardigd  kunstwerkje erbij. Uitgebalanceerde werkjes, wenswoorden, kleuren, generfd blad op geschept papier. Eeuwig houdbaar.’ en Ruud Broekhuizen memoreert: ‘Schijnbaar moeiteloos schreef ze kort, kernachtig en hartstreeks haar wervelende zinnen. Net zo moeiteloos droeg ze de gedichten voor uit het hoofd. Met subtiele pauzes waardoor de indruk ontstond dat ze op dat moment ontstonden. Geen woord waaide tussen de zinnen weg als haar heldere stem klonk. Want geen woord stond er zomaar. De woorden hadden al wortel geschoten voor ze op het papier stonden. Zelf zei ze dat ze ‘spontaan’ kwamen, die door de tijd gerijpte letters.’

Op de rouwkaart staat één van haar laatste gedichten: “Hoe zou het zijn als men plotseling verdwijnt, zou er een lege plek zijn op de aarde, een lege plek in een hart. Of is het zo dat men verdwijnend ergens de juiste plaats vult op de aarde, de juiste plaats vindt in een hart.”

De uitvaart en begrafenis vindt plaats op haar 97e geboortedag 

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden