Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer.
Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer. Foto: Leon Keer

Gouda geeft Museum Gouda mega-muurschildering cadeau: inwoners denken mee

Nieuws 1.120 keer gelezen

GOUDA • De gemeente Gouda heeft voor Museum Gouda een bijzonder verjaardagscadeau in gedachten: een enorme muurschildering op één van de gebouwen in de stad, bij voorkeur in een wijk buiten de binnenstad. Inwoners denken mee over welke schildering en de locatie. 

Een cadeau voor de stad, zegt wethouder Thierry van Vugt: “Ook inwoners die om welke reden dan ook niet dagelijks met kunst en cultuur in aanraking komen, hopen we hiermee te bereiken.” Voor muurschildering en organisatie heeft de gemeente in totaal 35.000 euro uitgetrokken.

Museum Gouda bestaat 150 jaar en is daarmee een van de oudste musea in Nederland. Het komt voort uit de viering van het 600-jarig bestaan van de stad Gouda, toen in Arti Legi op de Markt in 1872 een tentoonstelling van ‘Goudsche Oudheden’ werd georganiseerd. De verzameling geschiedkundige en kunsthistorische voorwerpen die de Gouwenaars toen bij elkaar brachten – na een oproep in de krant - vormde de basis voor de stadscollectie en daarmee voor de oprichting van het museum in 1874.

Tekst loopt verder onder de foto.


Voorbeeld uit de gemeente Utrecht: ‘De Fluitspeler’ (1621) van de Nederlandse schilder Abraham Bloemaert, hier op een flat in Utrecht, geschilderd door De Strakke Hand - Foto: Robert Oosterbroek

Reproductie of optische illusie

Museum Gouda en de gemeente verkennen nu twee opties. De eerste is een reproductie van (een detail van) een werk uit het museum, op megaformaat, op een (blinde) muur ergens in Gouda. De tweede optie is het laten schilderen van een optische illusie, met een werk uit de museumcollectie als uitgangspunt. Voor deze laatste optie is een blinde muur niet noodzakelijk.

Mogelijke locaties zijn flatgebouwen rondom invalswegen of bijvoorbeeld Gouda-Oost. Voor een optische illusie zijn de mogelijkheden groter, zegt Gouda.

Zowel aan het te kiezen werk als aan de te kiezen locatie kunnen (juridische) aspecten kleven, bijvoorbeeld op het gebied van eigendom. Daarom maken gemeente en museum eerst samen een ruime voorselectie. Die voorselectie wordt vervolgens breed met inwoners gedeeld. De details worden nog uitgewerkt.


Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer. - Foto: Leon Keer

Voorbeeld uit de gemeente Utrecht: ‘De Fluitspeler’ (1621) van de Nederlandse schilder Abraham Bloemaert, hier op een flat in Utrecht, geschilderd door De Strakke Hand
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden