Deze maand beleeft de sympathieke trainer Nimphry Nahafahik (62) zijn veertigjarig jubileum.
Deze maand beleeft de sympathieke trainer Nimphry Nahafahik (62) zijn veertigjarig jubileum. Foto: Jan van den Berg

Jubileum kemposchool Timor: school viert 40-jarig bestaan

Sport 1.599 keer gelezen

GOUDA • Iedere maandagavond geeft Nimphry Nahafahik (62) uit Vlist zelfverdedigingslessen in het gymnastieklokaal aan de Oosthoeve 1 in Gouda. Deze maand beleeft de sympathieke trainer zijn veertigjarig jubileum. Samen met zijn broer Lesley richtte hij in oktober 1983 de Kemposchool Timor op.

Zoals veel leeftijdsgenoten is Nimphry opgegroeid in de periode waarin karate en zelfverdediging populair was. Niet in de minste plaats door films van vechtkunst-acteur Bruce Lee. “Na veel aandringen mocht ik samen met mijn broertje op jonge leeftijd gaan trainen”, vertelt hij over zijn vroege liefde voor deze sport. 

“Dit was bij de Kemposchool in Waddinxveen. Kempo is een verzamelnaam voor verschillende Oosterse vechtkunsten. Het bevat verschillende stijlen uit onder andere China, Japan en Indonesië. In 1980 heb ik examen gedaan voor de zwarte band. Lesley en ik waren destijds de jongste examenkandidaten van Nederland.”

Uit liefhebberij
Het enthousiasme voor de vechtsport moedigde beide broers aan om de eigen Kemposchool Timor te beginnen. Gestart in Alphen aan den Rijn om later te verhuizen naar Gouda. “Het is puur uit liefhebberij geboren”, geeft Nimphry aan. “Via de gemeente huur ik een ruimte. Met de contributie probeer ik de kosten zoveel mogelijk te dekken. Het is een hobby naast mijn vaste baan bij de Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland. Helaas is mijn broer is in 1999 overleden. Ik denk nog vaak aan hem, zeker op momenten zoals nu bij mijn jubileum. Hij was echt mijn maatje.”

Gevarieerd gezelfschap
De groep op de maandagavond is een gevarieerd gezelschap tussen de 15 en 20 personen. “Ik wil de leerlingen iets bieden zodat ze tevreden zijn. De lessen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Zo kan mijn oudste leerling niet alles meer. Samen kijken we dan wat wel mogelijk is.”

“Onderling heb je uiteraard gradatieverschillen. Het leuke is dat we dan groepjes maken op gelijk niveau waarbij de sporters elkaar coachen. De trainingen vergen geduld, incasserings- en uithoudingsvermogen. Als het er echt op aankomt moet je niet ‘bevriezen’. Neem de tijd om bepaalde reflexen aan te leren”, legt de oefenmeester uit.

Feestelijk tintje
Om een feestelijk tintje te geven aan het jubileum organiseert Nimphry in de maand november gezamenlijke trainingen met andere Kemposcholen. “Er zijn diverse scholen in de regio benaderd. Op basis van de aanmeldingen en het enthousiasme wordt een definitief programma samengesteld.” Blij is de jubilaris dat ook zijn twee zoons de Kempo in hun hart hebben gesloten.

“Mooi dat ik ze vanaf kleins heb kunnen enthousiasmeren en zo het gedachtegoed kan doorgeven.”

Wie ook een kijkje wil nemen op de Kemposchool Timor is van harte welkom op de maandagavond tussen 19.30 en 21.00 uur aan de Oosthoeve 1 in Gouda.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden