• Marijn Trouwborst vermaakt zich prima bij de dieren.
• Marijn Trouwborst vermaakt zich prima bij de dieren. Foto: aangeleverd

Steunouder Krimpenerwaard zoekt gastgezinnen: ‘Hulp voor jezelf en je gezin’

Nieuws 397 keer gelezen

Dirk Molenaar

REGIO • Kinderen grootbrengen kan een zware opgave zijn. Steunouders bieden de helpende hand en ondersteuning.

Naast haar baan in de thuiszorg is Joyce Trouwborst moeder van drie kinderen. Veel aandacht vraagt haar zesjarige zoon Marijn. 

Druk en moe
“Drie jaar geleden is bij hem het ‘nefrotisch syndroom’ geconstateerd. Hij heeft last van een lekkende nier en verliest daardoor teveel eiwitten bij het plassen”, legt ze zijn ziektebeeld uit. “Reactie van het lichaam is onder andere vasthouden van vocht.

Het maakt Marijn druk en vervolgens snel moe. Dit geeft problemen op school, bijvoorbeeld na een gym- of zwemles is hij helemaal uitgeteld. Zijn afweersysteem is ook een stuk minder goed.”

Het zet je leven compleet op z’n kop

Het nefrotisch syndroom is een zeer zeldzame aandoening. Joyce: “Het zet je leven compleet op z’n kop. Na een intensief onderzoek in het Sophia Kinderziekenhuis is dit syndroom vastgesteld. Sindsdien slikt hij zware medicijnen en test ik dagelijks zijn urine. Is de eiwitwaarde hierin te hoog, dan moet hij direct naar het ziekenhuis.”

Blij met steun
Blij is Joyce met de ondersteuning die ze via Steunouder Krimpenerwaard ontvangt van plaatsgenoot Corine Dekker. “Op een basisschool werk ik als leraar-ondersteuner”, vertelt Corine. “Een tijdje geleden werden er folders uitgedeeld van Steunouder Krimpenerwaard. Zo ben ik hierop geattendeerd en heb me aangemeld.”

Het mes om steunouder te zijn, snijdt aan twee kanten. “Het helpt mij ontzettend”, zegt Joyce. “ Zo heb ik eenmaal in de twee weken een paar uur de tijd om andere dingen te doen. Dan geef ik ook extra aandacht aan mijn twee dochters.” 

Inmiddels ziet Marijn mij als zijn ‘derde oma.Corine enthousiast: “Ik kijk uit naar de middag dat Marijn komt. We doen dan leuke dingen, zoals eendjes voeren, voorlezen, een spelletje en af en toe een filmpje kijken. Hij kan ook heel goed zichzelf vermaken. Inmiddels ziet Marijn mij als zijn ‘derde oma’”, lacht ze.

“De plaatsing van Marijn is een waardevolle, maar ook toevallig een snelle match”, volgens coördinator Petra Biemans van Steunouder Krimpenerwaard. “Corine is ervaren met kinderen en geeft hem de juiste aandacht. Mijn taak is om gezinnen aan elkaar te koppelen en te begeleiden. Ter ondersteuning blijf ik altijd beschikbaar op de achtergrond”, aldus de Goudse. 

Schroom overwinnen
Tot besluit deelt Joyce: “Overwin je schroom, hulp van steunouders helpt jezelf en je gezin. Corine vult aan: “Steunouder zijn is leuk om te doen, het verrijkt en je krijgt er liefde van kind en gezin voor terug.”

Steunouder Krimpenerwaard zoekt gastgezinnen
Steunouder Krimpenerwaard zoekt op korte termijn nieuwe gastgezinnen in en om de Krimpenerwaard. In overleg vangt het gastgezin (twee)wekelijks een kind op van ouders die, tijdelijk of langdurig, moeite ervaren bij de opvoeding. Informatie: coördinator Petra Biemans, 06-3666464 of zie www.steunouder.nl/krimpenerwaard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden