• De eerste paal werd op donderdag 11 april symbolisch geslagen.
• De eerste paal werd op donderdag 11 april symbolisch geslagen. Foto: Jan van den Berg

Nieuwbouw De Ploeger van start: 46 sociale huurwoningen in Westergouwe

Nieuws 581 keer gelezen

GOUDA • De eerste paal voor sociale huurwoningen van Mozaïek wonen is in de grond. Het komende jaar wordt daar gebouwd aan het gebouw De Ploeger, in de stijl van een modern pakhuis. Het is voor de woningcorporatie het eerste nieuwbouwproject in Westergouwe. Naar verwachting zijn de woningen in juni 2025 klaar om bewoond te worden. 

De eerste paal werd op donderdag 11 april symbolisch geslagen door wethouder Jan Kees Oppelaar, Anne ter Steege, directeur bestuurder Mozaïek Wonen en Arjan Hogenboom, directeur bij aannemer Trebbe door het planten van Heideplantjes. Deze plantjes werden geplant omdat het heien is begonnen.  

De 46 appartementen in De Ploeger worden verhuurd in de sociale huursector en zijn bedoeld voor kleine huishoudens. Er komen vijf tweekamerappartementen en eenenveertig driekamerappartementen, verspreid over zeven woonlagen.  

Achter het net vissen
‘Een eigen plek om te wonen is niet vanzelfsprekend’, zegt ter Steege. ‘Er zijn duizenden woningzoekenden die steeds achter het net vissen. Daarom bouwen we meer sociale huurwoningen. Voor ons is het de start van de bouw, maar straks wordt het de start van een nieuw leven van mensen. Waarin 46 huurders, misschien wel met z’n tweeën of heel even met z’n drieën, hier komen wonen. Dat is natuurlijk het belangrijkst.’

De eerste paal is volgens wethouder Jan Kees Oppelaar met recht een mijlpaal. ‘Het markeert weer dat we woningen gaan bouwen, dat is waanzinnig hard nodig. Er wordt gebouwd in de categorie waar de behoefte het grootst is, er zijn alleen al in Gouda 8000 mensen op zoek naar een sociale huurwoning. Fijn dat we in deze nieuwe wijk meer sociale huurwoningen toevoegen.” Het wordt bovendien een markante blikvanger, voegt Oppelaar toe. ‘Bij de entree van Gouda met een historische, pakhuisachtige uitstraling.”  

Agrarische geschiedenis
De naam ‘De Ploeger’ verwijst naar de agrarische geschiedenis van de wijk Westergouwe, vertelt ter Steege. De straatnamen in de buurt zijn van de eerste vrouwelijke bestuursleden van de ‘Nederlandse bond voor het vrouwenkiesrecht’ in Gouda en omstreken. Het magazine van deze bond heette destijds ook ‘De Ploeger’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden