Online college 'Kan ons elektriciteitsnetwerk het nog wel aan?
Online college 'Kan ons elektriciteitsnetwerk het nog wel aan?

Stroomnet Reeuwijk en Gouda-Noord bereikt maximale capaciteit, wachtlijst voor nieuwe aanvragen bedrijven

Nieuws 1.153 keer gelezen

GOUDA • Het elektriciteitsnetwerk in Reeuwijk en Gouda-Noord bereikt de maximale capaciteit voor grootschalig gebruik van stroom. Nieuwe aanvragen voor met name grote bedrijven die een nieuwe aansluiting willen of hun huidige aansluiting willen uitbreiden komen vanaf 1 februari op een wachtlijst. 

Voor huishoudens en ondernemers heeft dit vooralsnog geen gevolgen. Zo kunnen warmtepompen nog steeds worden geïnstalleerd en nieuwbouwwoningen worden aangesloten, meldt Stedin. 

Sinds 2022 is het aantal aanvragen om stroom af te nemen in Reeuwijk en Gouda-Noord met 250 procent toegenomen. Dat komt voornamelijk door snellaadstations voor elektrisch vervoer. Netbeheerder Stedin zet de nu nog resterende netcapaciteit en storingsreserve in om huidige aanvragen af te ronden en ruimte te houden voor het groeiend stroomverbruik door huishoudens. 

Beter benutten van het net
Aanvragen voor grootgebruikers komen vanaf 1 februari op een wachtlijst. Daarnaast gaat Stedin samen met grootverbruikers onderzoek doen naar het beter benutten van het net. “Door stroomverbruik beter op elkaar af te stemmen, kunnen grote pieken in stroomgebruik worden voorkomen. Zo kan mogelijk ruimte ontstaan voor bedrijven die anders op de wachtlijst terecht komen”, aldus Stedin. Stedin verwacht de resultaten van het onderzoek over 6 tot 9 maanden te kunnen delen.

De uiteindelijke oplossing is de bouw van een nieuw elektriciteitsstation in de omgeving van Reeuwijk, de aanleg van twee extra hoogspanningslijnen tussen dit nieuwe station en het bestaande elektriciteitsstation in Gouda, en de aanleg van 9 kilometer middenspanningskabel tussen Reeuwijk en Gouda. De werkzaamheden hiervoor kunnen in 2029 gereed zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden