• De vier coffeeshops bevinden zich in het centrum.
• De vier coffeeshops bevinden zich in het centrum. Foto: Hester Hage

Verspreiding coffeeshops Gouda

Nieuws 2.052 keer gelezen

GOUDA • De fracties GroenLinks en D66 zien de vier coffeeshops die Gouda telt, graag meer verspreid over de stad. Daarbij denken ze als optie aan een ‘drive-in’-coffeeshop.

Het Gouds coffeeshopbeleid staat maximaal vier coffeeshops toe in de stad. Daaraan zijn geen criteria verbonden zoals verspreiding over wijken of buurten. Op dit moment zijn de vier coffeeshops gevestigd in de binnenstad. Volgens de fracties leidt dit tot ongewenste effecten, bijvoorbeeld verkeersoverlast. Gouda deed 2022 een inventarisatie naar overlast rondom coffeeshops. Deze overlast bestond vooral uit rondhangen bij de coffeeshops, maar ook uit verkeerd geparkeerde auto’s en te hard rijden. Volgens de wijkagent was er destijds echter weinig tot geen sprake van verkeersoverlast rondom de coffeeshops. 

De fracties hebben vragen gesteld aan het college. Zo willen ze weten welke mogelijkheden het college ziet om de coffeeshops te verspreiden over de stad. Ze noemen de mogelijkheid van een drive-in coffeeshop en zijn benieuwd naar resultaten van vestigingen van een drive-in coffeeshop elders. Ook willen de fracties weten wat de voor- en nadelen zijn van het verplaatsen van een of meer coffeeshops vanuit de binnenstad naar een plek buiten de binnenstad.

De fracties stellen voor om met coffeeshopeigenaren in gesprek te gaan, ‘om te bezien of er interesse bestaat om de coffeeshop naar een andere plek in de stad te verhuizen.’

Is het college met ons van mening dat de spreiding van coffeeshops, door hettoestaan van 4 coffeeshops in de binnenstad en geen enkele erbuiten ookongewenste effecten heeft, o.a. door overlast van verkeersbewegingen? Zo nee,waarom niet?Het Goudse coffeeshopbeleid is gebaseerd op een maximum aantal van 4 coffeeshops voorde hele gemeente. Zonder criteria m.b.t. wijkverdelingen, buurtconcentraties, etc.2. Welke mogelijkheden ziet het college om de concentratie van coffeeshops tespreiden (bijv. de mogelijkheid van een drive-in coffeeshop zoals in Utrecht)?3. Zijn er elders al resultaten geboekt door het mogelijk van de vestiging van een drive-in coffeeshop? Zo ja, welke?4. Wat zijn de specifieke voor- en nadelen die in kaart zijn gebracht met betrekking tothet faciliteren van het verplaatsen van één of meer coffeeshops vanuit de binnenstadvan Gouda?5. Wat zou ervoor nodig zijn om ruimte te bieden om het verplaatsen van coffeeshopsmogelijk te maken in Gouda?6. Is het college bereid om met coffeeshopeigenaren in gesprek te gaan om te bezien ofer interesse bestaat om een coffeeshop naar een andere plek in de stad te verhuizenwaar minder parkeer- en verkeersoverlast te verwachten zijn?

Op 15 november 2022 heeft het college van B&W in een raadsmemo de motie overlast enlocatie coffeeshops afgehandeld. Hierbij is te kennen gegeven dat in het kader van hetwijkmobiliteitsplan binnenstad nog nadere besluitvorming zal plaatsvinden en er op ditmoment geen duidelijkheid geboden kan worden over de toekomstige parkeer- enbereikbaarheidsmogelijkheden rond de huidige coffeeshops. Inmiddels heeft degemeenteraad het wijkmobiliteitsplan binnenstad op 17 mei 2023 vastgesteld.Conform artikel 39 van het Reglement van Orde, hebben de fracties van GroenLinks en D66de volgende vragen:1.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

 Een persoon ramde donderdagavond 9 mei meerdere keren tegen het toegangshek van het politiebureau aan de Nieuwe Gouwe Oostzijde.
Hekwerk politiebureau geramd door automobilist Nieuws 9 mei, 22:32
In de vijfde en laatste GoudAder-lezing van dit seizoen kijkt hoogleraar en auteur Arjo Klamer met deelnemers naar het begrip van welvaart en rijkdom in de huidige tijd.
Vijfde en laatste GoudAder-lezing van het seizoen: levensgenieters staan centraal Nieuws 9 mei, 12:26
Voorbeeld uit de praktijk van de Zweedse gemeente Helsingborg: de optische illusie ‘Shattering’ op een flat in Helsingborg, gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Leon Keer.
Gouda geeft Museum Gouda mega-muurschildering cadeau: inwoners denken mee Nieuws 9 mei, 12:19