• Rob (midden) vierde zaterdag feest met de andere bewoners.
• Rob (midden) vierde zaterdag feest met de andere bewoners. Foto: Sandra Zeilstra

Rob (61) is bewoner van het eerste uur bij Humanitas DMH en vierde zaterdag het 25-jarig bestaan: ‘Ik woon hier tot ik oud en versleten ben’

Nieuws 1.237 keer gelezen

Rob (61) is bewoner van het eerste uur bij humanitas DMH in Oosterwei. Al 25 jaar bewoont hij daar zijn appartement.

Door Hester Hage

GOUDA • Op zaterdag 27 mei vierde hij samen met de andere bewoners en begeleiders het 25-jarig bestaan van de locatie.

Nog altijd woont Rob, samen met zijn grote lapjeskat Daisy, met volle tevredenheid op de locatie. Net zoals de andere bewoners heeft hij daar zijn eigen appartement: met slaapkamer, woonkamer, keuken, badkamer en een balkon. 

Als voorbijganger zou je niet zien dat het om een begeleid wonen locatie gaat. Er wordt geen stempel op gedrukt, de bewoners gaan op in de samenleving, legt zorgcoördinator Joyce Santbulte uit. Toch wonen daar 16 mensen met een vorm van begeleiding, zoals Rob. 

Rob doet veel op eigen houtje. ‘Ik sta ’s ochtends op, drink een kop koffie, en vertrek dan naar mijn werk.’ Vijf dagen per week, drie hele dagen en twee halve, werkt hij bij Promen, waar hij papier prikt. Ideaal voor Rob: ‘Ik heb hier mijn prikker staan, en mijn werkgebied is de wijk hieromheen’, vertelt hij. ’S Avonds maakt hij vaak zijn eigen maaltijd in zijn appartement en daarna kijkt hij graag tv. 

Ook in de gezamenlijke ruimte, een huiselijk ingerichte kamer met keuken, zithoek en grote eettafel, is Rob regelmatig te vinden. ‘Ik eet op dinsdag, woensdag en vrijdag een hapje mee. Maar ik ben vaak liever op mezelf.’ Voor de bewoners is het mogelijk om samen te eten, maar maken hier zelf de keuze in. Ze hebben zelf de touwtjes in handen als het om hun dagindeling gaat. 

Die zelfstandigheid maakt het voor Rob een fijne plek om te wonen. Hij is namelijk vaak de hort op, alhoewel iets minder vaak dan vroeger. ‘Veel mensen kennen mij, ik liep vroeger met een grote radio op mijn schouder door de stad. Dan draaide ik harde discomuziek.’ 

Zelfstandigheid is fijn, maar af en toe leunen op de begeleiding helpt Rob soms de dag door. Soms op praktisch vlak, ze helpen bijvoorbeeld met een schema voor het huishouden, zodat hij dit zelf kan doen: ‘vooral door de haren van Daisy is dat belangrijk,’ legt Rob uit. 

Een praatje
Hij vervolgt: ‘Maar ook even een babbeltje maken als ik niet lekker in mijn vel zit.’ Dat kan door een vervelende gebeurtenis op werk komen, of iets anders waar hij in het leven tegenaan loopt. ‘Dan ben ik stil en onrustig en dan merken ze dat het foute boel is. Even een praatje met die man, denken ze dan.’ Dan volgt een gesprek over waar de spanning vandaan komt en hoe hij ermee kan omgaan. Met dat duwtje in de rug kan hij vaak de dag weer aan.

In 1998 kwam hij hier wonen toen de woonlocatie opgestart werd. ‘Ik woonde hier met zes mensen,’ vertelt hij over die tijd. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een woonlocatie met plek voor 16 bewoners. Op dit moment wordt ieder appartement bewoond. 

Rob heeft de samenstelling van de bewoners regelmatig zien veranderen. Soms verhuizen ze, maar ook komt het voor dat iemand overlijdt. ‘Van de bewoners die zijn gaan hemelen heb ik verdriet gehad,’ vertelt hij. Ook daar schiet de begeleiding te hulp: samen maakten ze voor een overleden bewoner een doos met herinneringen. En op het dressoir staan twee gedetailleerde tekeningen van zijn hand; een van een paard en een ander van een landschap, ter herinnering.

Grapjes
‘Ook de begeleiders heb ik zien komen en gaan,’ vertelt hij. Maar hij kan met iedereen die voorbij komt opschieten. Momenteel werken er tien begeleiders op de locatie. ‘Ik maak veel grapjes met ze. Vooral over Ajax.’ Rob is namelijk Feyenoorder in hart en nieren en dat mag de hele locatie weten.

Hij woont hier al 25 jaar is van plan om hier nog lang te blijven wonen, ‘tot ik oud en versleten ben.’ En hij zou het iedereen die op zoek is naar een plek om begeleid te wonen, aanraden. Vooral door de sfeer, legt hij uit, die zich kenmerkt door vooral veel gezelligheid.

Humanitas DMH  
Humanitas DMH: De woonlocatie in Oosterwei is een van de locaties van Humanitas DMH (Dienstverlening aan Mensen met een Hulpvraag) waar mensen met een lichte of matige verstandelijke beperking met een hulpvraag zelfstandig kunnen wonen met 24 uurszorg. Een vorm van zelfstandig begeleid wonen. De bewoners houden de eigen regie over hun dagelijks leven.

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie