Fietsen langs de Hollandse Waterlinie, heerlijk door de natuur en nog leerzaam ook.
Fietsen langs de Hollandse Waterlinie, heerlijk door de natuur en nog leerzaam ook. (Foto: Martin van Lokven)

Fietstocht door vroeger tijden, langs de highlights van de Oude Hollandse Waterlinie

  •   keer gelezen

GOUDA • Een flink eind fietsen is gezond, dat weet iedereen. Maar als je het combineert met een tour langs regionale wetenswaardigheden, dan wordt het ook nog leuk voor de bovenkamer. Fiets daarom op zondag 29 mei vanuit Gouda-Reeuwijk door het historische waterlinielandschap. Bewegen en leren tegelijk, hoe mooi kan een dag zijn...

Op zondag 29 mei kan iedereen met een sportieve instelling op een uitdagende manier de geschiedenis beleven van de Oude Hollandse Waterlinie. “De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour staat in het teken van het 350-jarig bestaan van de Oude Hollandse Waterlinie”, zegt Niels Meijer van het organiserende Central Events.

“Het is een historie die we met zijn allen best mogen vieren. En dat gebeurt ook regelmatig, daar zijn de jubileumactiviteiten van de Stichting Oude Hollandse Waterlinie mooie voorbeelden van. Wij hebben deze interessante fietstocht mogen organiseren. Dat is een leuke uitdaging; wij zijn niet voor niets een sportevenementenbureau.”

Elke soort fiets mag

Niels laat glimlachend in het midden of hij zelf zondag op de fiets stapt, maar de praktische aanloop er naartoe is bij hem en zijn collega’s in goede handen. “De fietstocht begint in Gouda-Reeuwijk, dat is van oudsher een steunpunt achter de linie. Van daaruit kunnen de deelnemers kiezen uit routes van 35 of 60 kilometer, die langs bestaande fietsknooppunten lopen.”

Die fietsers hoeven, zo benadrukt Niels, echt niet ‘Alpe d’Huez-proof’ te zijn. “Integendeel. De fietstour is juist voor recreatieve fietsers, jong én oud. Je mag dus best op een supersnelle racefiets meedoen, maar een stadsfiets, toerfiets, handbike, of e-bike is ook helemaal goed. Het gaat erom dat je die dag iets ziet van de Oude Hollandse Waterlinie en dat je daar heel veel sportief plezier aan beleeft.”
Oké, geen klokwerk, dat klinkt goed.

De routes voeren je door een prachtig en uniek cultureel watererfgoed met molens, gemalen, bruggen, sluizen, waterkeringen en vestingsteden die nog steeds herinneren aan de Oude Hollandse Waterlinie van 1672. Die werd destijds ingezet om de vijandige Franse opmars een halt toe te roepen.

Bezienswaardigheden

De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour draait om veel meer dan het fietsen van een mooie route, meldt Niels Meijer. “Er zijn diverse bezienswaardigheden en activiteiten in het programma opgenomen. Wat dacht je van een bezoek aan het Streekmuseum Reeuwijk of een koffiepauze bij Museum & Proeverij De Koffietuin waar zelf koffie gebrand wordt?

Stop ook zeker even bij Kasteel Woerden, daar staat een gids voor je klaar. En bij Kaasboerderij Doruvael kan je precies zien hoe kaas wordt gemaakt. Daar kom je normaal gesproken niet zo snel toe, toch?”

Dat klopt. De Oude Hollandse Waterlinie Fietstour heeft als doel om op een leuke en sportieve manier de geschiedenis bij te brengen en te genieten van het schitterende waterlinielandschap. Inclusief zulke grappige bezoekjes aan echte Hollandse vakmensen. De dag belooft een toppertje te worden voor jong en oud.

Inschrijven

Evenementenbureau Central Events organiseert de Oude Hollandse Waterlinie Fietstour in samenwerking met de Stichting Oude Hollandse Waterlinie. Beide organisaties nodigen u uit om zondag mee te fietsen. Dat kan vanuit Gouda-Reeuwijk en vanuit Gorinchem. Wie er alles over wil weten, moet even op de site kijken. Daar kan ook worden ingeschreven. Inschrijven op de dag zelf op een van de startlocaties mag natuurlijk ook. Het belooft een prachtige dag te worden.

Karl Flieger
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten