Hard werken aan 'het Wonder van Gouda'.
Hard werken aan 'het Wonder van Gouda'. Foto: pr

De historie komt heel dichtbij dankzij het Wonder van Gouda

Algemeen 469 keer gelezen

GOUDA • Om te vieren dat Gouda 750 jaar stadsrechten heeft, organiseren de Sint Janskerk en Museum Gouda de tentoonstelling ‘Beleef het Wonder van Gouda’.

“Vanaf 14 april neem je tijdelijk afscheid van de wereld die je kent en stap je binnen in de 16e-eeuwse Sint-Jan”, blikt Ingmar Reesing van Museum Gouda vooruit. Eerder deze week werden de 16e-eeuwse altaarstukken overgebracht naar de kerk om hier met de wereldberoemde gebrandschilderde glazen herenigd te worden.

“Precisiewerk, zorgvuldig uitgevoerd in samenwerking met kunsttransporteur HIZKIA. Voor de gelegenheid moest zelfs een deur van de kerk speciaal gedemonteerd worden om de grootste altaarstukken naar binnen te krijgen.”

Unieke reis

Met de verplaatsing werd een belangrijke eerste stap gezet in de opbouw van de expositie, waar de metershoge altaarstukken een belangrijk onderdeel van zijn. Beleef het Wonder van Gouda is een unieke reis langs 16e-eeuwse kunstschatten. De kerk was destijds katholiek en zag er heel anders uit.

Het was er een drukte van jewelste, met burgers, geestelijken en zelfs dieren. Kunstenaars liepen rond om nieuwe ontwerpen te maken voor de indrukwekkende, gebrandschilderde ramen, de ‘Goudse Glazen’. Gilden en broederschappen hielden er missen, uitvaarten en vieringen bij rijkversierde altaren.

Hereniging

Tijdens ‘Beleef het Wonder van Gouda’ worden de kunstschatten van de kerk tijdelijk herenigd, geeft Ingmar Reesing aan. “Hoe ze elkaar uit het oog verloren? Daarvoor moeten we terug naar 1566. Overal in het land komen vanaf dat jaar veger en blik van pas, want honderden katholieke kerken gaan aan diggelen.

De beeldenstorm, gaat deze golf van vernielzucht heten. Gouda ontspringt de dans. Het stadsbestuur doet een beroep op ieders trots en redelijkheid. Met succes: de kunstschatten worden in veiligheid gebracht, waaronder de altaarstukken die later in Museum Gouda belanden.

Aan hun zeldzaamheid en zeggingskracht - ze zijn van de beste kunstenaars uit die tijd - danken ze hun internationale allure. Voor het eerst in 450 jaar keren de monumentale altaarstukken van Museum Gouda terug naar de plek waar zij ooit hebben gestaan.”

Beleef het Wonder van Gouda is vanaf 14 april te zien in de Sint-Janskerk en de gasthuiskapel van het museum. Kijk hier voor meer informatie

Marianka Peters

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden