<p>&bull; Lise Blauwendraat springt een gat in de lucht voor haar actie voor KiKa</p>

• Lise Blauwendraat springt een gat in de lucht voor haar actie voor KiKa

(Foto: Marianka Peters)

De winter door in korte broek voor KiKa

  •   keer gelezen

GOUDA• Stel je eens voor. Je bent pas 9 jaar, nou ja bijna 10, en je loopt de hele winter in korte broek. Lise Blauwendraat  deed het al eerder voor de lol. Komende winter verbindt zij er een goed doel aan. Met haar actie hoopt Lise zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa.


“In mijn klas zat Thomas, die kinderkanker heeft gehad en in Amerika is behandeld. Hij is lange tijd niet op school geweest, maar gelukkig is hij weer helemaal beter en weer op school,” vertelt Lise enthousiast. 

“Het verhaal van Thomas greep mij zo aan, waarna ik besloot geld in te zamelen voor Kika. Dat ga ik doen door de hele winter in een korte broek te lopen. In ieder geval tot 1 mei volgend jaar.” “Lise heeft de actie helemaal zelf bedacht,” vult de moeder van Lise, Elsbeth Fraanje aan. “Ik heb alleen maar geholpen en extra korte broeken gekocht.”

Sneeuwen
Op de vraag wat Lise gaat doen als het gaat sneeuwen en vriezen. “Ik kan goed tegen de kou. En als ik het dan koud krijg, denk ik aan de kinderen voor wie ik het doe en dan ga je weer door.”

Samen met haar moeder heeft Lise een actiepagina op KiKa aangemaakt. “Je kunt per dag of per week sponsoren. Er was ook een grappig idee. Iemand wil elke dag dat het onder de 10 graden is wel sponsoren. Dat mag natuurlijk ook.” 

Wat vinden mensen in haar omgeving ervan? ‘’Soms vragen ze of ik het niet echt koud heb en dan zeg ik ‘een beetje.’ Ik vind het heel leuk om te doen omdat ik weet dat het voor zieke kinderen is. Mijn wens is dat de kinderen allemaal weer snel beter worden en weer bij hun ouders kunnen zijn.” H

oeveel geld Lise met haar actie hoopt op te halen, weet ze niet, “Ik heb mijn doel gesteld op 850 euro, waarvan ik al 390 euro binnen heb, Maar misschien gaan we hoger inzetten naar 2.000 of 2.500 euro.” En ga je dan het geld zelf naar KiKa brengen? “Natuurlijk, ik denk het wel. Het is mijn prestatie, toch?’’ zegt Lise vragend aan haar moeder, die instemmemd knikt.”

Thomas
Het verhaal van Thomas heeft heel veel indruk gemaakt op Lise. Op driejarige leeftijd werd de Goudse Thomas getroffen door een neuroblastoom. De enige behandeling die zou kunnen werken was immuuntherapie, welke behandeling toendertijd alleen nog in Amerika plaatsvond. Er werd een succesvolle actie op touw gezet, onder meer met deze krant, om de reis- en verblijfkosten voor het hele gezin naar Ameika te kunnen financieren. Heel Gouda deed mee aan de actie en het streefbedrag werd ruimschoots gehaald.

Ongeveer 25 kinderen per jaar krijgen neuroblastoom in Nederland. De meeste kinderen die het krijgen, zijn onder de 4 jaar. De tumor komt het meeste voor in het merg van de bijnier in de buik, en soms in de borstholte, het bekken of de hals. Wilt u Lise steunen? Ga naar de actiepagina en doneer.

actievoorkika.nl/kika-korte-broek

Marianka Peters
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten