Afbeelding
Foto: Aangeleverd

De populairste Nederlandse voetbalteams van dit jaar

Algemeen 356 keer gelezen

Een aantal Nederlandse voetbalteams behoren tot de meest succesvolle clubs in Europa. Ze domineren in de Champions League en hebben een aantal van de beste voetbalspelers ooit voortgebracht. In dit artikel lijken we naar de meest populaire clubs van dit jaar. 

Ajax
Ajax heeft meer binnenlandse trofeeën gewonnen dan je kunt tellen en is de meest succesvolle club in Nederland. De club heeft ook vier Europa Cups, twee Intercontinental Cups, een UEFA Cup en een Cup Winners Cup gewonnen. Dit team scoort consistent goede resultaten tijdens wedstrijden. Ajax is niet alleen in Nederland populair. De club wordt gezien als een van Europa’s meest elite voetbalclubs, en een populaire keuze voor Eredivisie-weddenschappen.

Feyenoord
Feyenoord heeft misschien wel het grootste aantal fans van alle Nederlandse voetbalclubs. De Rotterdamse club speelt elk seizoen in de Eredivisie en heeft deze in totaal vijftien keer gewonnen. Bovendien wonnen ze KNVB-beker dertien keer, de Europacup één keer, de UEFA Cup twee keer en zelfs een keer de wereldbeker.

PSV Eindhoven
Deze voetbalclub werd oorspronkelijk opgericht als sportclub voor medewerkers van elektriciteitsbedrijf Philips. Nu is de club uitgegroeid tot één van de drie beste en grootste clubs in Nederland. PSV Eindhoven stond in 2019 op de 41ste plaats op de UEFA-ranglijst en heeft sinds de jaren 80 meer dan de helft van alle landstitels gewonnen. De club speelt vooral defensief in plaats van aanvallend en dat heeft de afgelopen jaren goed voor hun gewerkt. Ze hebben 24 Eredivisie titels, 9 KNVB-bekers en twaalf Johan Cruijff Schalen.

Sparta Rotterdam
Sparta is één van de oudste clubs van Nederland die in 1888 werd opgericht. Sparta was aan het begin van de vorige eeuw tussen 1909 en 1915 heel succesvol, maar moest daarna tot de jaren 50 en 60 wachten om dat succes voort te zetten. Tijdens deze periode won de club namelijk drie KNVB-bekers en de Eredivisie voor de zesde keer. Sparta speelde al sinds het begin van de Eredivisie mee, maar in 2002 werd de club gedegradeerd. Sindsdien zien we de club soms wel in de Eredivisie en soms niet. 

ADO Den Haag
ADO Den Haag is misschien niet de meest bekende voetbalclub in Nederland, maar de club neemt het wel vaak op tegen Ajax en Feyenoord. Eljero Elia begon zijn professionele carrière bij ADO Den Haag en Dmitri Boelykin was topscorer bij deze club voordat hij naar Ajax overstapte.

Vitesse
Deze club was oorspronkelijk een cricket club en werd dus niet echt serieus genomen in de voetbalwereld. In de jaren 80 kwam daar echter verandering in toen de club werd gekocht door een miljonair die hier de ‘vierde’ beste club van Nederland wilde maken. Legendes zoals Rene Eijer, Nicky Hofs en Ruud Knol speelden voor deze club. Ze werken nu samen met de Engelse club Chelsea waardoor ze zich hoog in de Nederlandse competitie hebben kunnen vestigen.

FC Utrecht
In de jaren 70 kwamen drie voetbalclubs uit Utrecht samen als FC Utrecht. Veel legendes beginnen hun carrière bij FC Utrecht voordat ze overstappen naar één van de grote drie clubs. De club speelt zeer aanvallend tijdens wedstrijden en behaald met die strategie verschillende resultaten.

AZ Alkmaar
AZ Alkmaar komt uit Alkmaar en de Zaanstreek in Noord-Holland. Dit is de enige club die het Nederlandse kampioenschap heeft gewonnen buiten Ajax, Feyenoord en PSV Eindhoven en de club speelt al sinds 1998 elk seizoen in de Eredivisie mee. Bovendien hebben ze zich 16 keer gekwalificeerd voor Europees voetbal en kwamen ze zelfs een keer in de finale. AZ heeft dus veel ervaring op Europees niveau en in wedstrijden tegen grote teams.

FC Groningen
FC Groningen is een vrij nieuwe club die in 1971 werd opgericht. Beroemde spelers zoals Roossien, Houtman en Jan Van Dijk speelden voor deze club en hielpen hem uit te groeien tot wat het nu is. De resultaten van FC Groningen zijn niet erg consistent: ze winnen bijna net zo vaak als dat ze verliezen.

sc Heerenveen
Deze club uit Heerenveen speelt in zowel de mannen- als de vrouwencompetitie in de Eredivisie. Grote successen van de club zijn het winnen van de KNVB-beker in 2009 en het bereiken van de UEFA Champions league tijdens het seizoen 2000-2001. Beroemde spelers die voor deze club hebben gespeeld zijn Ruud Van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar en Jon Dahl Tomasson.

Vergeleken met andere landen in Europa, is de Nederlandse voetballeague vrij klein. Maar dit zijn de meest populaire teams onder fans waar beroemde spelers voor hebben gespeeld en die zowel nationaal als internationaal goed spelen en veel wedstrijden hebben gewonnen. 

Hester Hage

Hester Hage is journalist (en redactiecoördinator) van Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app