• Sinterklaas laat weten er naar uit te kijken om iedereen weer te zien.
• Sinterklaas laat weten er naar uit te kijken om iedereen weer te zien. Foto: aangeleverd

Gouda wacht weer feestelijke Sintintocht

Algemeen 712 keer gelezen

GOUDA • Na een jaar vol met festiviteiten staat Gouda nóg een feestje te wachten. Op zaterdag 12 november is het namelijk zover. Dan zetten Sinterklaas en alle Pieten weer voet aan Goudse wal. Daarna volgt een feestelijke intocht, die eindigt bij het oude stadhuis op de Markt. Ook rijdt er dit jaar een speciale truck mee, met een belangrijke functie. 

Traditiegetrouw begint de goedheiligman z’n dag met een boottocht over de Turfsingel en Kattensingel. Om 10.15 uur meert de stoomboot aan bij het Regentesseplantsoen, ter hoogte van de Herpstraat. Daarna begint Sinterklaas op z’n paard Ozosnel aan de route over de Kleiweg en de andere straten in de binnenstad. Het is een drukke bedoening, want naast meer dan 100 Pieten, lopen er ook twee muziekkorpsen mee: Gouda’s Harmonie en natuurlijk de enige echte Pietenband. Rond 12:30 uur bereikt de stoet het oude Stadhuis, waar ze in een korte ceremonie worden ontvangen door burgemeester Verhoeve.

Nieuw dit jaar is een bijzonder voertuig dat meerijdt tijdens de intocht: de Tel Truck. “De reden daarvoor is eigenlijk niet zo’n leuke”, laat de Hoofdpiet weten. “Een van de Pieten is op de zak met chocoladeletters gevallen, waardoor ze allemaal kapot zijn. Daardoor weten we niet meer welke letters we allemaal nodig hebben.” De oplossing is gevonden in de vorm van de speciale Tel Truck. Daar bovenop staan alle letters van het alfabet. Kinderen langs de route krijgen tijdens de intocht de vraag hun voorletter door te geven aan de Letterpieten. “Dat houden we bij op de truck en zo weten we na afloop precies hoeveel stuks we van welke chocoladeletter nodig hebben”, aldus Hoofdpiet.

Na de intocht gaat het feest zaterdagmiddag trouwens gewoon door. Van 12.30 tot 15.30 uur is er een Pietenschool Achter de Waag en op de Markt. Kinderen leren er onder meer pepernoot gooien en pakjes stapelen. Nieuw is het spel lettergooien, helemaal in het thema van dit jaar. Op de Oosthaven, voor Museum Gouda, is er ook weer de mogelijkheid bootje te varen met de Pieten. Wie alles volbrengt, krijgt een echt Pietendiploma. Sinterklaas en de Pietenband trekken de hele middag langs de spelletjes. “Ik word echt vrolijk van het intocht-programma”, laat de Sint weten.

Een week na de intocht - op zaterdag 19 november - brengen Sinterklaas, de Pieten en de Pietenband een bezoek aan Winkelcentrum Bloemendaal. Ook hier kunnen kinderen hun pietendiploma halen.

Om goed uitgerust bij al die festiviteiten te verschijnen, slaapt Sinterklaas als vertrouwd in Museum Gouda dat deze weken is omgedoopt tot het ‘Huis van Sinterklaas’. Ook hier is iets misgegaan met de chocoladeletters. Kunnen de kinderen er tijdens hun tocht door het museum achter komen welke letters nodig zijn? Ook kunnen ze zelf een letter versieren.

Lees meer over de intocht op www.sinterklaasgouda.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Gerrit Schinkel schrijft wekelijks een sportcolumn voor het Kontakt - Goudse Post.
Column: Krokusvakantie Nieuws 19 feb, 15:15
• Voor Theater na de Dam zoeken de organisaties verhalen en jongeren.
De Goudse Schouwburg en Jeugdtheaterhuis Gouda zoeken Goudse spelers en Tweede Wereldoorlog-verhalen Nieuws 19 feb, 10:54
• Ella Kreuzen (24) voerde het nagesprek van de voorstelling 'Mensen Zoals Jij'.
Goudse jongere Ella Kreuzen (24) getraind tot gespreksleider in de Goudse Schouwburg Nieuws 19 feb, 10:15