Fanny de Wit en Thon van Eijk zijn trots op 'Titus'.
Fanny de Wit en Thon van Eijk zijn trots op 'Titus'. Foto: Johan de Wit

Pimpelmees Titus, een grappig, vliegend vriendje

Algemeen 1.223 keer gelezen


GOUDA • De Goudse broer en zus Thon van Eijk (illustrator) en Fanny de Wit (schrijver) hebben hun eerste kinderboek in de winkel liggen. ‘Titus vliegt uit’ is het verhaal van een pimpelmees, die kinderen van 4 tot 10 jaar zijn avonturen vertelt. Lekker los, aanstekelijk enthousiast en met illustraties die bij elke lezer een glimlach om de mond toveren. Een grappig, kleurrijk, vliegend vriendje, die Titus.

‘Ergens, niet ver bij jou vandaan, staat een grote boom. Als je omhoog kijkt, naar twee dikke takken, dan zie je daartussen een klein gaatje. Dat is de ingang van ons vogelhuis. Ik woon er samen met mijn papa en mama, vier broertjes en twee zusjes. Wie ik ben? vraag je. Ik ben Titus, een klein vogeltje met een geel borstje en een blauw petje.

Je hebt me vast weleens voorbij zien vliegen. In dit boek lees je over mijn belevenissen als pimpelmees. Wist je dat ik supergoed kunstjes kan? En dat ik heel spannende avonturen heb meegemaakt? Lijkt het je ook leuk om kennis te maken met mijn vriend Vigo en met Cinciarella, het allerliefste pimpelmeisje ooit? Lees dan dit boek. Er gaat een (vogel)wereld voor je open!’

Zo laten Fanny en Thon hun aandoenlijke creatie zijn eigen verhalen aanprijzen. Fanny liep al jaren rond met het idee om een kinderboek te schrijven. “Ik ben opgevoed met liefde voor de natuur. De keren dat ik met mijn vader op de fiets de natuur in ging en daar van alles ontdekte, herinner ik me nog heel goed.

Ik kon de dieren en bloemen die we zagen na verloop van tijd benoemen. Als andere kinderen riepen ‘Hé, een vogel!’, dan zei ik bijvoorbeeld: ‘Dat is een roodborstje’. Die fascinatie voor de natuur is altijd gebleven en ik ontwikkelde een passie voor schrijven. Ik had al sinds 2016 aantekeningen liggen voor ‘Titus vliegt uit’. En nu is het boek er dan. Zo gaaf!”

Cinciarella

Titus maakt van alles mee. Hij beschrijft zijn eerste vliegles en leert zijn vijanden herkennen zoals een specht, Vlaamse gaai en kat. Van zijn ouders leert hij alles wat een pimpelmees moet weten. Als Titus op zichzelf woont, ontmoet hij Vigo, een koolmees uit Rusland. Maar ook Cinciarella het pimpelmeisje, van wie hij vreest dat ze een oogje op Vigo heeft.

Dat blijkt gelukkig anders te liggen, Titus en Cinciarella krijgen zelfs samen eitjes. “Het maken van dit boek was voor Thon en mij echt een feestje”, lacht Fanny de Wit. Dat is in het prachtige (voor-)leesboek goed terug te zien.

Lancering

Op zaterdag 8 oktober, tijdens de Kinderboekenweek, is er een Gi-ga-groen-kindermoment bij boekhandel Smit aan de Korte Tiendeweg 19. De schrijver en illustrator zijn om 11.00 uur in de winkel en nemen je mee in de avonturen van Titus. Voor elk kind dat van lezen houdt en vogelliefhebber is. Uitgever is De Banier.

Karl Flieger

Karl Flieger

Bureauredacteur Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app