50 Goudse kaasboerinnen, sommigen nog maagdelijk wit, anderen 'gekleed'
50 Goudse kaasboerinnen, sommigen nog maagdelijk wit, anderen 'gekleed' Foto: Jan van den Berg

Vijftig kaasboerinnen in beton gegoten

Algemeen 1.712 keer gelezen

gouda - Daar staan ze dan. Vijftig Goudse kaasboerinnen in beton gegoten, de één nog maagdelijk wit, de ander al bijna helemaal beschilderd, zoals het kaasmeiske van kunstenaar Jan van  Lokhorst, die eruit springt in haar koningsblauwe met gouden accenten outfit, of het meisje van plateelschilder Ria Nobel dat op zich al een icoon is door de vijf belangrijkste plateelfabrieken die Gouda ooit telde, uit te beelden. 

Hoewel het kunstproject al een tijdje geleden door een aantal kunstenaars is begonnen, gaf wethouder Thierry van Vugt donderdagmiddag het officiële startsein voor de volgende groep vrijwilligers. Bij binnenkomst werd van Vugt overweldigd toen hij de 50 kaasboerinnen zag. “Wat is dit gaaf om te zien,” zei hij. 

Cultuurhuis Garenspinnerij heeft het sociale kunstproject ‘Goudse Iconen’ ontwikkeld. Het kunstwerk ‘de Kaasboerin’ van Ineke van Dijk uit het centrum van Gouda heeft er vijftig betonnen zusjes op ware grootte bijgekregen. Uiteenlopende groepen Gouwenaars, met verschillende achtergronden, beschilderen de beelden en bouwen zo samen aan een inclusieve stad om trots op te zijn! Cultuurhuis Garenspinnerij is samen met het Programmateam Gouda750 en een sterke coalitie van bedrijven die het project mogelijk maken begonnen aan een mooie reis met de Goudse Iconen. Circa 300 deelnemers, waaronder 10 kunstenaars, beschilderen de 50 beelden. Al deze deelnemers vormen een brede afspiegeling van de Goudse inwoners, met een grote diversiteit aan achtergronden, zoals keramiste Trudy Otterspeer. Haar kaasboerin draagt het thema De Gouwe. “Ik ben aan de Gouwe geboren en ik woon aan de Gouwe, vandaar de zilveren sjerp die de boerin draagt. “Langs het lint worden nog kommetjes geplakt en bij haar voeten komt een 43 cm hoge omgekeerde vaas, waaruit water ‘stroomt’.” Trudy is één van de tien kunstenaars. die aan het project meewerken. De andere kunstenaars die meedoen, zijn Nizar Al Hattab, Aberrahim Hachimi (Rasta), Fereshteh Salehi, Ewa Nágorzanska, Ruud Verkerk, Pieter Verkaik, Suzan Schuttelaar, Jan van Lokhorst, Mieke de Haan en Suzan Schuttelaar. Deze laatste heeft van haar boerin zelfs een beeldengroep van gemaakt.

Tijdens het feestjaar van Gouda750, tussen half april 2022 tot en met september 2022, zijn alle beelden te bewonderen in alle wijken van Gouda. Er komt een gratis wandel- en fietsroute langs alle kaasboerinnen én er wordt een speciaal boek uitgebracht waarin alle beelden zijn opgenomen, inclusief de verhalen achter de beelden en de deelnemers. Ook wordt er momenteel gewerkt aan een korte documentaire over het gehele maakproces van de Goudse Iconen. De vorderingen zijn te volgen via Social Media middels de hashtags #goudseiconen #geefgouda door.  

Marianka Peters

Redactiecoördinator Het Kontakt - Goudse Post

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden